Baranyai körkép

2019.04.23. 11:30

A vidámságról szóltak a húsvéti programok

Rengeteg program, rendezvény közül választhattak a baranyaiak a hétvégén. Volt Motoros Nyuszi Gurulás, tojáskeresés, hagyományos zengővárkonyi locsolás és Emmausz-járás.

Zsigmond József

A tavaszias idő kicsalogatta a négy fal közül a családokat, szombaton sokan látogattak el a pécsi Kossuth térre, ahol immár harmadik alkalommal rendezték meg a hagyományos húsvéti vásárt a kozármislenyi Kaptár Egyesület jóvoltából.

Motoros nyuszi hozta az ajándékot

Egy nemes ügy miatt ültek járgányaikra a Dél-Dunántúli Motoros Egyesület tagjai szombat délelőtt. Több mint 130 motoros indult el a Pécs Plázától, hogy a Rét utcán keresztül megérkezzenek a Köztársaság térre. A rózsaszín nyuszinak öltözött motoros és társai a klinikán fekvő beteg gyerekeknek vitték el az ajándékokat: televíziót, több doboz új játékot, csokoládékat. Innen Uránvárosba, a Mecsek Áruház parkolójába mentek, majd a Széchenyi tér volt a végső állomás, ahol szintén mosolyt varázsoltak a járókelők arcára, és természetesen a kicsiket egy-egy csokoládéval is megajándékozták.

Kisvonattal indultak tojáskeresésre a gyerekek

Két napon át vitte az almamelléki kisvonat a húsvéti nyuszitojás-keresés helyszínére, az ősbükköshöz a kicsiket és nagyokat. Rengeteg feladat várt a kalandorokra a másfél kilométeres túra alatt. Térkép alapján kincseket kellett gyűjteniük, és az utolsó állomásnál megkapták a várva várt jutalmukat: egy nyuszis csomagot. Az erdőjáró keresgélés után különböző kézműves foglalkozáson vehettek részt a gyerekek.

Vödörből locsolták a menyecskéket a legények

Egész évben várja a látogatókat a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, ám a nagyhét idejére jelentősen megnő a forgalmuk. Nem meglepő, mert minden évben ilyenkor rendezik meg a Hímestojás Szeretteinknek nevezetű programot. Ekkor tartják az Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt, ahol 10–15 éves gyerekek mérhetik össze tudásukat. Volt tojásíró-bemutató is, ezen nyomon követhették az érdeklődők, hogyan készül a hímes tojás a szakember kezei alatt, illetve megismerkedhettek a tojáspatkolással, míg a gyerekek múzeumpedagógiai játékokon vehettek részt. Húsvéthétfőn a Zengővárkonyi Népiegyüttes „Húsvéti Locsoló” című néptáncos műsorával szórakoztatta a látogatókat a múzeum előtt, ahol két nagy vödör vízzel öntötték le a menyecskéket és a több száz résztvevőt.

Rengetegen voltak az Emmausz-járáson

Élettel telt meg hétfő délután a bólyi pincesor. A gazdák készültek rendesen, a pincék mélyéről előkerültek a legfinomabb borok és mindenhonnan hallatszott a muzsikaszó. A pincék előtt a kerti asztalokra kikerültek a legfinomabb falatok: kolbászok, sonkák, főtt tojások, frissen reszelt tormák, zöldségek, pekeskiflik és kalácsok. A betérő ismerősöket örömmel fogadták a helyiek, voltak akik Németországból, Ausztriából érkeztek, hogy a rég nem látott rokonaikkal közösen emlékezzenek az ünnepre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!