dologidő

2019.04.14. 20:00

Kevesebb a közmunkás Pécsen is, de sokféle munkát végeznek

A közfoglalkoztatásról szóló kormányhatározat elsődleges célkitűzése a munkaerőpiacon munkát találó álláskeresők közfoglalkoztatásból való kilépésének elősegítése, de az agráriumban és az építőiparban tapasztalható munkaerőhiány mérséklése is kiemelt szempont. Pécsen idén némileg csökkent a közmunkások száma, bár fontos és értékes feladatokat látnak el.

HLB

A kormányzati szándékok között szerepel még a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok foglalkoztatásának bővítése, közösségi terek kialakítása, a vidék népességmegtartó erejének növelése, de szintén fontos a vízrendezési feladatok segítése, az utak és közterületek karbantartása és a parlagfű elleni védekezés is.

Ezek közül számos megvalósul a baranyai megyeszékhelyen is. Az önkormányzattól kapott adatokból kiderül, hogy a Polgármesteri Hivatalban tavaly foglalkoztatott 24 közmunkás létszáma idén nem változik. Ugyanennyien dolgoztak tavaly és dolgoznak idén a Janus Pannonius Múzeum kötelékében is.

Tavalyhoz képest csökkent a közfoglalkoztatottak száma az Elszámolóháznál. 2018-ban 140 álláshely állt rendelkezésre hosszú távú munka keretében, emellett 29 hajléktalan végzett varrodai munkát. A létszámkeretet nem használta ki teljes mértékben a társaság, így a tervek szerint idén 118 és 22 főre mérséklődik a dolgozók létszáma.

A városüzemeltetési társaságnál a tavalyi esztendőben 154 fő volt az átlaglétszám, ez az idei évben jelentősen csökken. Mint megtudtuk, a Biokomnál 2019-ben 115 regisztrált álláskereső bevonásával számolnak, mert nem áll rendelkezésre annyi ember, mint tavaly – elsősorban az elsődleges munkaerőpiac elszívó hatása miatt.

Ami az érintettek tevékenységét illeti, a közmunkások között vannak varrodai dolgozók – ők varrják a közterületen dolgozó társaik ruháit –, zöldfelületi munkások, akik ároktisztítással, fűnyírással, zöld projektek végrehajtásával, sőt, újabban illegális szemétlerakók felszámolásával is foglalkoznak, de találhatók közöttük iskolai adminisztrátorok és építőipari munkatársak is.

Az érintett szervezeteknek 20 százalékos önerőt kell biztosítaniuk a dolgozók bér- és járulékköltségeihez, a maradék 80 százalékot az állam finanszírozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!