közlekedés

2019.05.17. 14:00

Leszállásra szólíthatja fel az ittas, ápolatlan utast a buszvezető

Mindennaposnak mondható, hogy ápolatlan, koszos ruházatú, vagy ittas utasokat kell kerülgetni a helyi járatokon – panaszolják olvasóink. Aki nem az üzletszabályzatban foglaltaknak megfelelő öltözetben, állapotban utazik, leszállítható a buszról – a sofőr saját belátása szerint dönt.

Wald Kata

Gyakori, hogy ápolatlan, koszos ruházatú utasokat kell kerülgetni a helyi járatokon – panaszolják olvasóink. Sokak szerint mindennaposak az ilyen esetek. A minap például egy István-akna felé tartó busz vesztegelt hosszasan az egyik megállóban egy ittas utas miatt, aki a sofőr felszólítása ellenére se volt hajlandó leszállni – végül hívták a rendőrséget.

A Tüke Busz Zrt. tájékoztatása szerint gyakran előfordul, hogy az utasok egy része nem megfelelő ruházatban kíván utazni a járatokon.

– Az utazás feltételeit rögzítő dokumentum a társaság honlapján és autóbuszain is elérhető – tették hozzá. E szerint kizárható az utazásból, aki ittassága vagy tisztátalan ruházata miatt a többi utast magatartásával, illetve a jármű vezetőjét a biztonságos járművezetésben zavarja, vagy botrányosan, illemsértő módon viselkedik.

A szolgáltató a személyszállítást akkor is megtagadhatja, ha az utas veszélyezteti magatartásával vagy állapotával a közlekedés biztonságát, saját vagy utastársai testi épségét, egészségét, a jármű, vagy berendezéseinek az épségét, tisztaságát, illetve olyan mértékben áll alkohol, kábítószer, egyéb tudatmódosító szer hatása alatt, amely a jármű biztonságos igénybevételét veszélyezteti. Leszállítható a buszról akkor is, ha ruházata közerkölcsbe ütköző módon hiányos, undort kelt vagy olyan szennyezett, hogy más ruházatában, a járműben kárt okozhat, ruházatával, poggyászával, magatartásával illetve a magával vitt élő állat által, vagy más módon a járművet, utastársai ruházatát vagy az utasok poggyászát beszennyezheti.

Fontos tudni, hogy az autóbuszvezetőnek nem kötelező kizárnia az utast – ennek a lehetősége adott, az üzletszabályzat szerint. A sofőr az adott helyzetben saját belátása szerint dönt.

Ha szükséges, rendőrt hívnak

Azokban az időszakokban, amikor nem kötelező az első ajtós felszállítást alkalmazni, előfordulhat, hogy az utas a hátsó ajtókon jut fel, és nem veszi észre őt az autóbusz-vezető. Ha a sofőr úgy dönt, hogy a renitens utast leszállítja, megkéri, hogy hagyja el a járművet. Ha erre az illető nem hajlandó, a diszpécserrel rendőri segítséget kér a buszvezető. A hatóság kiérkezéséig az események pontos rögzítésének érdekében az autóbusz a helyszínen várakozik.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint nem számottevők a renitens utasok miatti bejelentések – leggyakrabban hamis bérlettel történő jogtalan utazás miatt kérnek rendőri intézkedést.

A rendőr a jogsértéstől függően a helyszínen figyelmeztetést alkalmaz, helyszíni- vagy közigazgatási bírságot szab ki, illetve szabálysértési feljelentést tesz. Az intézkedés megkezdéséig a jelen lévőknek lehetőség szerint a helyszínen kell maradniuk, azonban erre a hatóság senkit nem kötelez, illetve abban, hogy helyszínről szabadon távozzon, senkit nem gátol.

(Képünk illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!