főhajtás

2019.07.23. 15:06

Megemlékeztek Pécsett a diadalmas csatáról, amely 70 évre megállította a török offenzívát

A hős államférfi és hadvezér előtt tisztelegtek.

B.D.

Mintegy 563 éve történt Nándorfehérváron az a diadal, amely több mint fél évszázadra megtántorította a török hadat. A győztes csata emléknapján Pécsett, a Hunyadi János-szobornál rendezett ünnepségen, felszólalt Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Hóvári János, történész-turkológus, valamint Lengvárszky Attila, a Pécsi Polgári Szalon Egyesület elnöke.

Páva Zsolt elmondta, Hunyadi János nagyszerű államférfi és katona volt, aki tudta, az ország sorsa azon múlik, hogy meg tudjuk-e tartani a déli határvidéket. Miután a győzelmet követően elvitte a pestis, az ország erős vezető nélkül maradt. A török offenzívát ugyan 70 évre megállítottuk neki köszönhetően, de hosszú távon ez nem sikerült. Mindettől függetlenül a keresztény Európa akkor méltán ünnepelte a nándorfehérvári diadalt.

Ezt követően Hóvári János emlékezett vissza arra, hogy Hunyadinak szerte az országban számos szobra van, azonban a pécsi Széchenyi téren álló Hunyadi-szobrot, a hadvezér halálának 500. évfordulója alkalmából állították fel 1956-ban, ezzel az alkotással pedig Pécs főtere még történelmibb lett. Ezen fe­lül kiemelte, hogy az új nemzedékeknek is fontos hazánk történelme, különösen annak tükrében, hogy a történelem ismételi önmagát. Így nem azt kell átadnunk a fiataloknak, hogy a magyarok mindig áldozatok voltak, hiszen ez nem igaz. Mint mondta, mindig megvolt a túlélési stratégiánk, rövid és hosszú távon egyaránt.

Végül Lengvárszky Attila osztott meg pár gondolatot az egybegyűltekkel, miszerint ma már szerencsére nincs szükség Magyarországon olyan hőstettekre, mint amelyet 1456-ban az önfeláldozó katona szimbólumává vált Dugovics Titusz hajtott végre azért, hogy ne tűzzék ki a várra az oszmán zászlót. Arra viszont igen, hogy a magyarságunkat büszkén valljuk, hogy azért kiálljunk.

A beszédek közben az érdeklődők többek között megtekinthették a Magyar Szablyavívó Iskola pécsi tagjainak bemutatóját. Az ünnepség zárásaként a résztvevők elhelyezték a szobor talapzatánál a megemlékezés koszorúit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!