Szaporca

2019.07.12. 15:25

Öntözőrendszert telepítettek, kutat javítottak

Portugáliából, Olaszországból, Észtországból, Erdélyből és Magyarország területéről érkeztek fiatalok a Szaporcai Cifraházba, ahol az Erasmus+ ifjúsági csereprogram részeként két hétig foglalkoznak a vízkinccsel, megismerkednek a vizekkel kapcsolatos aktuális problémákkal, a meglévő rendszerekkel és alternatívákkal, a takarékos és fenntartható vízhasználattal.

Zs. K.

Fotó: Ruprech_Judit

– Több mérnök, építész, agrár- és élelmiszeripari szakember is van a fiatalok között, amiből az látszik, hogy komolyan érdeklődnek a probléma iránt. Automata öntözőberendezést telepítettek Tésenfára, lelkesen dolgoztak egy energiatakarékos kerti zuhany megépítésén, illetve a kútház helyreállításán, emellett van egy akciócsapat, amelynek tagjai a program elején szemetet gyűjtöttek, majd ezekből oktatási és szemléltető céllal szemétszobrot készítettek – mondta Bozsits József, a szervező Vidéken Jó Alapítvány elnöke.

Tankó György Csíkszeredáról érkezett a romániai csapattal és az öntözőberendezés építésébe vonták be.

– Egy állványt építettünk egy méter magasra, amire rátettünk egy 1000 literes műanyag hordót, ezt rákötöttük az üvegház öntözőrendszerére. A berendezés előnye, hogy automatán adagolja a vizet a növényeknek, tehát nem kell mindig ott lenni mellette – magyarázta az erdélyi fiatal.

A részt vevő fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy rövidebb idegi együtt lakjanak más országokból származó fiatalokkal, és a projekteken történő közös munka kiváló módszer a nem formális, élményalapú tanulásra is. Augusztusban újabb csoport jön, akkor az élelmiszer-pazarlást állítják majd a programok középpontjába.

Kiállítanak

Szombaton 15 órától a Water Watcher ifjúsági csereprogram zárásaként a foglalkozások eredményeit bemutatják az Ős-Dráva Látogatóközpontban. Az érdeklődők itt megtekinthetik a víz hiánya, pazarlása és az ehhez kapcsolódó problémák megoldására adott gyakorlatias válaszokat, továbbá az oktatási céllal készült szemétszobrot és egy filcdarabokból összeállított mozaikképet is, amely az ideális környezeti állapotot, illetve a lesújtó következményeket láttatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!