Pécs–Dombóvár

2019.08.15. 11:30

A szalmonellát elkapta, de a tulajdonát nem adták

Pécsi olvasónk rehabilitációs kezelésen vett részt a Dombóvári Szent Lukács Kórházban. Bár a kezeléssel elégedett volt, több okból is visszásan sikerült a távozása az intézményből.

Először szalmonellavírust kapott a kórházban, majd a mindennapi életviteléhez elengedhetetlen elektromos mopedjét sem kapta vissza olvasónk, aki mozgáskorlátozottként rehabilitációs kezelésen vett részt a Dombóvári Szent Lukács Kórházban.

K-né (olvasónk vállalta a nyilvánosságot, de kérte, hogy nevének monogramját írjuk – a szerk.) június végén több hétre tervezett rehabilitációs kezelésre ment a dombóvári kórházba.

– A kezeléssel elégedett voltam, ám az utolsó héten kedden szalmonellavírust kaptam. Betegen, lázasan feküdtem a kórházban péntekig, amikor is átszállítottak a pécsi fertőző osztályra – mondta Mária. A megbetegedése óta eltelt idő nagyon kellemetlen volt. Elmondása szerint hozzátartozói közül senkit nem értesített a kórház a történtekről. Emellett mozgáskorlátozottként sok problémával szembesült a betegsége alatt. Nem akadálymentesített kórterembe helyezték, illetve a lélegeztetőgépét az egyik ápoló leejtette, amely így megsérült.

– A fertőzést önhibámon kívül kaptam a kórházban, ezért nem szerettem volna kifizetni a megbetegedésemtől az átszállításomig tartó időszakra az ellátást – mondta. A pénteki átszállítását követően Máriát hétfőn hívták telefonon a dombóvári kórházból. Elmondták, útban van a hölgy mopedje, ezért oldják meg az elszállítását. Ezt Mária meg is szervezte, szerdán már a kórházban volt az unokája, hogy elvigye mamája elektromos hajtású kerekes székét.

– Azt mondták, felsőbb utasításra addig nem adják oda a mopedet, amíg a tartozást nem rendezzük – mondta. K-né lánya azonnal a betegjogi képviselőhöz fordult, aki elmondta, panaszát írásban tegye meg a kórház vezetősége felé, de nyilvánvaló, hogy nincs joguk egy mozgáskorlátozott személy mozgásához elengedhetetlen segédeszközt lefoglalni.

K-né hozzátartozói múlt hétfőn mentek el újra a kórházba az írásos panasszal. Az ápolási igazgató elnézést kért és elhozhatták a mopedet is.

Nem ismerték, ezért nem adták oda neki

Az olvasónkkal történtek kapcsán kerestük a Dombóvári Szent Lukács Kórház vezetőségét. Szerettük volna megtudni, hogy kinek az utasítására nem adták oda a mozgásában korlátozott hölgynek a mopedjét, illetve indított-e az intézmény vezetősége vizsgálatot az ügyben. Továbbá megkérdeztük, hogy mi az általános gyakorlat az intézményben a tartozások behajtására. Második megkeresésünkre a kórház vezetősége válaszában leírja: „az ügyeletes dolgozók a hozzátartozót nem ismerték, így számára a járművet nem adták ki”. A többi kérdésünkre ugyan nem kaptunk választ, de leírták, a múlt hétfői megbeszélést követően a panaszos és hozzátartozója elégedetten távozott és a tulajdonát is átvehette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!