invázió

2019.08.23. 17:30

Egyre több ékszerteknős tanyázik a baranyai tavakban

Sokan engedik szabadon a már megunt ékszerteknőseiket a baranyai tavakba.

T. V.

A fő probléma az állatokkal az agresszivitásuk, ugyanis sokkal életképesebbek az őshonos mocsári teknősöknél, így ezek eltűnhetnek vagy nagy mértékben visszaszorulhatnak a természetes vizekben. A feltételezések szerint az ékszerteknősök a klímaváltozás következtében a telet is átvészelik, sőt szaporodnak.

A szigetvári csónakázó tóban és környékén is sok ékszerteknős él, ezért a Duna-Dráva Nemzeti Park monitoring programjának keretében teknős állományfelmérést végeztek a közelmúltban. A befogás felszínen úszó csapdákkal történt, melyek felső része kiemelkedik a vízből, így a teknősök levegőt tudtak venni és nem járt számukra fájdalommal a művelet.

A felmérésből kiderült a tóban található páncélosok mintegy hetven százaléka az idegenhonos ékszerteknős. A befogott mocsári teknősök visszatérhettek a tóba, a sárga- és vörösfülű ékszerteknősöket azonban nem engedték vissza, állatmenhelyre kerülnek. Jövőre a felmérés folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!