Katartikus élményeket keres

2019.09.15. 15:30

Bejárja a világot, és felméri az országok „kriminális” helyzetét

A kriminalisztika professzorává nevezték ki dr. Feny­vesi Csabát szeptember elsején. A jogász egyetemi tanár világjáró utazásairól is közismert, a föld országainak kétharmadában járt már.

Mészáros B. Endre

Fotó: Löffler Péter

– Milyen újdonságok változtathatják meg a bűnüldözés gyakorlatát napjainkban?

– Manapság két olyan sztárbizonyíték is létezik, ami korábban nem volt. A DNS-azonosítás az egyik, s itt rögtön kiemelem, a bűncselekmény helyszínén soha nem a tettes DNS-ét találják meg, legfeljebb olyan anyagmaradványt, amiben esetleg megtalálható a tettes DNS-profilja. Ez az azonosítási módszer egyébként több mint harminc éve létezik, de egyre finomodik a technikája.

– Mindig azt hallani, hogy a DNS vizsgálat nagyon drága.

– Ma már tömegével lehet elvégezni, ami sokat farag a költségeken. Ha egy faluban gyilkosság történik, akár ezer mintát is vehetnek. Egy mintavétel és vizsgálata még napjainkban is több tízezer forintba kerül.

– Mi a másik újdonság?

– Az elektronikus adatok, gondoljunk csak például a nyilvános helyeken készülő kamerás felvételekre. Több országban is kiírják a bankok ajtajára, hogy baseball sapkában, napszemüvegben tilos a belépés, mert az takarja az arcot.

– Hány országban jár évente?

– Öt-hat útra indulok, és mindegyikre egy-két évet készülök. Általában magam szervezem az utakat, favorizálva a hosszú hétvégéket, és nem maradok hat-hét napnál tovább.

– Több országban járt már, mint amennyiben nem?

– A föld 197 országának kétharmadában jártam. Még úgy másfél tucat lehet, amit megnézek, mert akad félszáz, ahová biztonsági okokból – járványok, terrorizmus, stb. – nem célszerű elmenni.

– Mi alapján választ?

– Oda megyek, ahol lelkileg és érzelmileg katartikus élményre van kilátás. Mongólia, Tajvan és Bhután szerepel az eddigi toplistám élén.

– Idén hol járt?

– Jamaicában, és szeptember 23-án fogok róla előadást tartani a Vagabond Világjáró Klubban. Továbbá Máltán, Dzsibutiban, Bangladesben, s mind bekerül a jórészt már megírt harmadik útikönyvembe, melynek megjelenése jövőre várható.

– Mi a következő út?

– A pápához készülök november 15-én. Ugyanis ötévente rendezik a büntetőjogászok világkonferenciáját, mely ezúttal Rómában lesz, és a résztvevőket a pápa meghívta audienciára.

A bűnüldöző világutazó nem lassít

Fenyvesi Csaba 1961-ben született Pécsett. Bácsalmáson járt általános és középiskolába, 1985-ben diplomázott a JPTE Jogi Karán. A rendőrségen volt bűnügyi vizsgáló, értékelő elemző, főkapitánysági osztályvezető és jogtanácsos is. Diplomát szerzett a Rend­őrtiszti Főiskolán, és a PTE-n, mint közgazdász. 1993-tól tanít a PTE-n, s ekkortól védőügyvéd is. Írt 12 könyvet,14-et szerkesztett, és publikált 300 tanulmányt 19 országban 12 nyelven. Három nemzetközi és kilenc magyar szakmai társaság tagja. Felesége, Éva ének–magyar tanárnő, akivel két leány gyermekre figyelnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!