Pécs

2019.09.05. 20:00

Hasznos tanácsokat kaptak a szőlészek

Nem volt egyszerű évük idén a baranyai szőlősgazdáknak: a szeszélyes tavasz mellett az ültetvényeket megtámadó kártevők is kihívást jelentettek. Tegnap beszámoltak az idei év tanulságairól, s az új nemesítésű, ellenálló szőlőfajtákat is bemutatták.

Tóth Viktória

Szüreti szőlőfajta-bemutatóra és szaktanácsadási napra invitálták tegnap a termelőket a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetébe. A Szentmiklós-hegyi Kísérleti Telepen a verőfényes napsütésben a szabadban tartották az előadásokat, az épület előtt egy hosszú asztalra pakolták a szebbnél szebb szőlőket. A terméstől roskadozó asztalban szerencsére nem csak gyönyörködni lehetett, a bemutatók után kedvünkre falatozhattunk az ízletes gyümölcsökből.

 

A hagyományos, immár 63. alkalommal megrendezett eseményen több tucatnyi szőlészet és borászat iránt érdeklődőt láttak vendégül. Nem csak az idősebb korosztály képviseltette magát, számos diák is ellátogatott a találkozóra. A résztvevőket elsőként dr. Jakab Gábor intézetigazgató köszöntötte. Külön kiemelte az egri vendégeket, illetve a megyei közgyűlés elnökét, Madaras Zoltánt.

Az igazgató elmondta, hogy évről évre egyre korábbra tolódik a szüret a klímaváltozás eredményeképpen. Ez a tendencia Baranyában is tapasztalható, komoly gondot okoz, hogy egymásba csúsznak a különböző szőlőfajták érései.

Sokan voltak kíváncsiak dr. Kozma Pál osztályvezető, tudományos főmunkatárs előadására is, melyben beszámolt a 2019-es évjárattal kapcsolatos tapasztalatokról, és bemutatta a hagyományos és új rezisztens szőlőfajtákat. A további előadásokban a termesztés-technológiába, csemegeszőlő fajtaválaszték bővítés új irányaiba, az új szőlőkárosítók elleni küzdelembe és tápanyag-ellátás módjába engedtek bepillantást a szakértők.

Emléktáblát avattak a telephelyen

A kutatóintézet idén hetven éves, így az egész esztendőt a jubileumnak szentelték. Az intézet kiemelt feladatai a kutatás, a szaktanácsadás és az oktatás, ezeket a mai napig gyakorolják. A szüreti szőlőfajta-bemutató és szaktanácsadási nap nem ért véget a délelőtti programokkal. Kora délután az intézet Pázmány Péter utcai Központi Telephelyén felavatták dr. Diófási Lajos egykori intézetigazgató emléktábláját majd Hevér László főborász a pincében mutatta be az érdeklődőknek a jellegzetes kísérleti borokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!