közbiztonság

2019.09.29. 20:00

Nem okoz gondot a rendőrhiány Pécsen és Baranyában

Az elmúlt időszakban több orgánum is írt arról, hogy komoly létszámhiány nehezíti a rendőrség munkáját. Utánajártunk, hogy igazak-e a hírek, vagy csupán hangulatkeltésről van szó. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól (BMRFK) megtudtuk, hogy a jelenlegi létszámhiány nem veszélyezteti az eredményes szolgálatellátást.

HLB

Pécsen a rendőrök elhivatott munkájának eredményeként folyamatosan javulnak a legfontosabb bűnügyi statisztikai mutatók, ráadásul annak ellenére, hogy – ha nem is jelentős, de érzékelhető – létszámhiánnyal küzd a rendvédelmi testület.

Mint érdeklődésünkre elárulták a rendőrség hivatásos állományában szeptember elsején – a betöltött státuszokat és a foglalkoztatási kötelezettséggel érintett állományt is figyelembe véve – a betöltetlen álláshelyek jelenlegi száma nem befolyásolja a szakmai feladatok maradéktalan ellátását.

A megyei rendőr-főkapitányság által rendelkezésünkre bocsátott adatokból kitűnik, hogy a BMRFK rendszeresített hivatásos munkaköreinek száma 1260, Pécs Rendőrkapitányságé 359. Ugyanakkor a BMRFK állományában szeptember elsején 1149-en, míg a pécsi rendőrkapitányságon 321-en láttak el ténylegesen hivatásos szolgálatot. Ezen felül megyei szinten hetvenhárman – Pécsen nyolcan – tartózkodtak rendelkezési állományban különböző jogcímeken (gyesen vagy gyeden, illetmény nélküli szabadságon, a TEK-hez, a Nemzeti Védelmi Szolgálathoz vagy más állami szervhez való vezénylés miatt).

A rendőrség szerint tekintettel arra, hogy az álláshelyet ideiglenesen be nem töltők, vagy más szervnél átmenetileg vezényléssel szolgálatot ellátó hivatásos állomány vonatkozásában – a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény vonatkozó paragrafusa értelmében – a munkáltatót visszafoglalkoztatási kötelezettség terheli, ezért megyei szinten a betöltetlen hivatásos munkakörök száma 38, míg a pécsi rendőrkapitányságon 30.

A BMRFK szerint a jelenlegi létszámhiány az eredményes szolgálatellátást nem veszélyezteti, a rendőrség az ország egész területén, így Pécsen és Baranya megyében is biztosítja a közrendet és a közbiztonságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!