közlekedés

2019.09.11. 20:00

Több halálos baleset történt a csúszós közutakon

Az ősziesre fordult időjárás miatt tizenhét halálos baleset történt a hétvégén Magyarországon. Baranyában a legsúlyosabb karambol Vásárosdombónál történt.

Zs. J.

Az iskolakezdéssel nemcsak a vakációtól búcsúztunk, hanem rövid időre a 30 fokos kánikulától is. A hétvégén egy csapadékos hidegfront jelentősen megváltoztatta az időjárásunkat. A csúszós, nedves utakon több halálos baleset is történt: szombat hajnaltól vasárnap éjfélig 17 ember vesztette életét Magyarországon.

Szerencsére halálos kimenetelű baleset Baranyában nem történt, de több, kisebb nagyobb koccanás igen. A legsúlyosabb Vásárosdombó külterületén történt szombaton. Egy gépjármű lesodródott az útról és az út menti kukoricásba csapódott. A járművezető egyedül utazott, aki információink szerint súlyos sérüléseket szenvedett. Vasárnap a Szántó Kovács János utcában karambolozott két kocsi, itt az egyik sofőrt könnyű sérülésekkel szállították kórházba. Hétfőn tovább folytatódott a balesetek sora, Pécsett a Hársfa utcai szerpentin, a Szántó Kovács János utcában, a Hajnóczy úton, a Nagy Lajos király útján.

A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy a megváltozott közlekedési feltételek nemcsak a járműveket teszik próbára, hanem a vezetőket is. Mint írták, fokozott óvatossággal és kellő körültekintéssel kell részt venni a forgalomban nemcsak a kezdő, kevés gyakorlattal rendelkező vezetőknek, hanem a rutinos sofőröknek is. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázni kell szürkületben és sötétedés után az úttest szélén haladó gyalogosokra, kerékpárosokra.

Korábban beszámoltunk róla, a baleseti mutatók nem jól alakultak az év első hét hónapjában a megyében. Tavalyihoz képest 42%-kal több halálos baleset történt a megyében, és a súlyos balesetek száma is emelkedett 85-ről 93-ra. Emiatt korábban jelentős ellenőrzést tartottak Baranya útjain, több helyen egymás után mérték a gyorshajtókat a rendőrök, hiszen a balesetek legtöbbször a nem a megfelelő sebesség megválasztása miatt történnek.

Nyáron több mint 100 határsértőt fogtak

Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el szeptember hetedikétől jövő év márciusáig Baranyában és még három megyében: Bács-Kiskunban, Békésen és Csongrádban. Mint közleményükben közölték, az ok: a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása.

Egyes sajtóinformációk szerint a rendőröknek nem kell megindokolniuk, miért állítottak meg valakit igazoltatás céljából. Úgy tudjuk, az illegális határsértők visszaszorítása lehet az egyik fő ok, hiszen a négy déli megyében húzódik a magyarországi határzár jelentős része. Baranyában júniustól szeptemberig 117 illegális határsértőt (júniusban 7, július 47, augusztus 30, szeptember 33) fogtak el, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Minden esetben a meghallgatásukat követően a hatályos visszafogadási egyezmény alapján átadták őket a horvát hatóságoknak.​

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!