minden, mi szem-szájnak ingere

2019.09.21. 15:30

Ünnepe következik a bornak, a táncnak és a zenének

Nem panaszkodhatunk az elkövetkező másfél hétben unalmas szürke napokra, tele lesz ez idő tájt a térség fesztiválokkal. Most rendezik a Kulturális Örökség Napjait (21–22.), a Pécsi Napokat (26–29.), a XXIII. Európai Bordalfesztivált (27–29.) és a Kutatók éjszakáját (27–28.) is.

Mészáros B. Endre

Elsőként a Kulturális Örökség Napjai következnek és az országos programsorozatban három eseménnyel vesz részt a pécsi világörökségi helyszín. A Cella Septichora Látogatóközpontban az érdeklődők zenével és színjátékkal kísért temetési meneten ismerhetik meg egy gazdag római polgár búcsúztatását. Este világörökségi flashmob következik, több száz apró lámpa segítségével közösen rajzolhatók meg Pécs és a Világörökség jelképei. Továbbá Pécs napjainkban is látható török kori épületeit, rejtett emlékeit lehet bejárni egy séta során.

A hagyományos Pécsi Napok most a hó végére került, de a szokásos színes kultúrkavalkáddal, rengeteg zenével és tánccal. A Kossuth és Széchenyi téri színpadokon fellép ír és román rockbanda, jön a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, énekel Caramel, bemutatkoznak neves régiós iskolák és több nemzetiség kórusai, táncos csoportjai.

A divattal kokettál Boros Misi zongorajátéka és a székesegyházban dr. Bábel Balázs, Kalocsa-kecskeméti érsek tartja a szentmisét. Lesz filmvetítés, Pápai Joci koncert, de hallhatjuk Rutkai Borit is énekelni. Újra szól a dzsesszharmónika, a David Yengibarian trio a Művészetek és Irodalom Házában, s ugyanitt hallható a Parno Graszt is.

Természetesen ha Pécsi Napok, akkor elmaradhatatlan a bordalfesztivál a népszerű villánykövesdi megnyitóval. Ezúttal a XXIII. jön, európai mezőnnyel, míg a Villányi Prémium Bormustrából a IX.-et rendezik. Érkeznek bordalnokok Lettországból, Szlovákiából, Hollandiából és Magyarországról, a házigazda pedig mint mindig: a Bartók Béla Férfikar.

Az első nap, 27-én a Villányi Borvidék, és a helyi borászatok fogadják a kórusokat, ahol hallható közös ének a Diófás téren, és közkedvelt pincekoncertekre is sor kerül. A gálakoncert pedig a Kodály Központban zajlik, s újra fellép itt a villányi Borászkórus, míg az idei sztárvendégek: Kovácsházi István (tenor), Demeniv Mihály (a virtuózok díjazott harmónikása). Ugyanitt a IX. Villányi Prémium Bormustrán 12 villányi pincészet mutatja be legkiválóbb borait, aztán a zárónap délelőtt a Villány-Siklósi Borút településein dalolnak a külföldi kórusok, majd délután a pécsi Széchenyi téren rendezett Bor és Dal Ünnepén szüreti felvonuláson és dalos kirakodóvásáron lehet mulatni.

A Pécsi Napoknak jön egy kísérő sorozata is, a Tanuló Fesztivál, interaktív programokkal. Lesz itt tanulás zenével, színházzal, tánccal és képzőművészettel, mozgással és sporttal, valamint a környezettel összehangolva.

Mindezeken túl szeptember 27-28-án Pécsett a Kutatók éjszakáján 19 érdekes ismeretterjesztő rendezvényt szerveznek, döntően a PTE karain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!