Boda

2019.11.07. 14:00

Beérett az édes datolyaszilva

Tavaly első alkalommal rendezték meg Bodán a különleges Datolyaszilva Napot, melyen minden az egzotikus gyümölcsről szólt. A rendezvény után nem is volt kérdés – idén is megtartják.

Tóth Viktória

A helyiek nagy része meglátogatta tavaly novemberben a Datolyaszilva Napnak helyt adó faluvégi Berkes Birtokot, de a megye több különböző pontjáról is érkeztek érdeklődők Bodára. Mint arról lapunkban már korábban beszámoltunk, a datolyaszilva, hurma avagy khakiszilva neveket viselő egzotikus gyümölcs igazi kuriózum hazánkban, a bodai szőlőhegyen lévő kultúrán kívül csak Zala megyében foglalkoznak a termesztéssel. A helyi őstermelő, Keszü Béla telkén mintegy négyszáz datolyaszilvafa sorakozik. A termést októbertől lehet szüretelni, utóérő, tehát már szedhető, a magas csersavtartalma miatt fanyar, de idővel magától beérik, emiatt hónapokig eltartható.

A november 9-én megrendezendő 2. Datolyaszilva Napnak ismét a faluvégi birtok ad otthont. A helyi Érted-Együtt Szociális Szövetkezet az általuk készített termékekkel – savanyúság, csatni, lekvár, ivólé – készül, a termékek az érdeklődők számára a telephelyükön is elérhetőek lesznek egész nap. A rendezvényen megjelenik a Pécsi Jótékony Nőegylet is, akik süteményeikbe csempészik be a gyümölcsöt, s közben karitatív tevékenységükhöz keresnek támogatókat. A pellérdi családi gazdaság pedig levendula-, rozmaring- és zsályaolajjal, valamint fűszerekkel várja majd az érdeklődőket. Emellett mézet, ízletes sajtokat, zöldségekből és gyümölcsökből készült aszalványokat, különleges bonbonokat és lekvárokat is lehet majd kóstolni. A rendezvényen részt vesz Keszü Béla is, aki az érett gyümölcsökkel várja az érdeklődőket, az ültetvényen pedig nemcsak szombaton, hanem vasárnap is lehet majd datolyaszilvát szedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!