Ott voltunk a sűrűjében

2019.11.22. 14:00

Kellemes vacsora közben leltünk rá a gyilkosra

Egy vacsorára voltunk hivatalosak a maffiafőnök, Don Giuseppe otthonába. A kellemes hangulatú, szesztilalom korában játszódó étkezés során egy gyilkosság is történt, s a mi feladatunk volt, hogy felderítsük. A Rejtélyek Háza Kft. pécsi sajtóvacsoráján jártunk.

T. V.

A Rejtélyek Háza Kft. 2013-ban kezdte meg működését, majd négy évvel később, 2017-ben már több mint negyvenezer vendéget szolgáltak ki, a cég szolgáltatásai hazánkban tizenegy városban elérhetőek. Már a kezdetektől az egyik alapelvük az volt, hogy egy mozijegy árából kihozzák a legtöbbet.

Szabadulószobákkal indultak, s szabadtéri nyomozós játékokkal azoknak, akik logikai feladatokra vágynak, de nem szeretnének bezárkózni. Kifejlesztették a krimivárosnézést, a Rejtélyek Városát, az ország első városi krimi élményprogramját. Ezután létrehozták a Rejtélyes Vacsorát, melyre a közelmúltban mi is meghívást kaptunk.

Szesztilalom, a ’20-as, ’30-as évek Amerikája. Gengszterek, maffiák, donok. A búza téri étterem alagsorába belépve még nem tudtuk, mire számítsunk. Ugyan a játék ismertetőjét már korábban elolvastam, de nem vettem még részt ilyen programon, így nagyon vártam az estét. Szabadulószobában már voltam korábban, az nagyon tetszett, ám most nem kijutni kellett valahonnan, hanem egy élvezetes vacsora közben nyomozni. A pincehelyiség egy sajátos atmoszférát kölcsönzött a játéknak, s néhány hölgy az asztaltársaságból – akiket előtte még nem ismertünk – az adott korra jellemző, divatos tollas fejpántot, s hozzá illő csinos ruhát viselt. Ez tovább fokozta az este hangulatát.

Miután mindenki megérkezett, kezdetét is vette a játék és a vacsora. A játékvezetőnk a pécsi üzletvezető, Csuka Dalma volt, aki az egész este során nagyon kedves és közvetlen volt, ha elakadtunk a nyomozásban, támpontokat adott, de szigorúan véve nem segített, így asztaltársaságunkkal együtt, összedolgozva érhettünk el a nyomokhoz, s végül a megfejtéshez. Merthogy a vacsora során elméletben egy gyilkosság történt, és a mi feladatunk volt, hogy felderítsük. Fogásonként újabb nyomokra és bizonyítékokra bukkantunk, melyeket csak a társasággal egyeztetve, egy csapatként tudtunk értelmezni, megfejteni.

A játékban kockadobás helyett kreatív logikai feladatok helyes megfejtésével jutunk előrébb – melyek többnyire újabb fejtörőhöz vezettek. Ám a nyomozásról sokkal több részletet nem szívesen árulnék el, mert azzal elvenném az élményt egy következő társaságtól aki belevágna a rejtély megfejtésébe. Az viszont bizonyos, hogy az este remek alkalom volt új emberek megismerésére, az idő előrehaladtával pedig egyre jobb lett a hangulat, összességében kellemesen telt el a kétórás játék­idő.

Mi a Rejtélyes Vacsora nyílt eseményén voltunk, de mint az este folyamán megtudtuk, ennek a játéknak van egy úgynevezett privát verziója is, a Szerepjáték Est, melyet összeszokott társaságoknak ajánlanak. Ekkor minden játékos eljátszik egyet a Rejtélyek Háza által kitalált karakterekből (maffiavezér, szeszcsempész, háborús veterán, stb.). Minden karakternek vannak titkai, céljai, és feladatai (például megtudni valaki titkát, meggazdagodni, megtalálni a gyilkost), amiket a résztvevő játékosoknak saját tudásuk szerint kell megoldaniuk, közben segítve, hátráltatva vagy éppenséggel manipulálva a többi résztvevőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!