arckép

2019.11.08. 17:28

Önkéntes szolgálatuk van és a Kerek Világ Alapítványnál dolgozik

Az Otthon Segítünk Szolgálat önkéntesei heti rendszerességgel segítenek a kisgyermekes családoknak. A hálózat egyik alapítója Herczeg Zsuzsanna, akit az ingyenesen működő szolgálat elérhetőségéről, részletes tevékenységéről kérdeztünk.

Mészáros B. Endre

– Elméletben és gyakorlatban is jól ismeri az otthonsegítést.

– Húsz éven át voltam négy gyerekkel főállású édesanya, így van rálátásom arra, mi lehet igazi segítség egy kisgyerekes családnak. Ami a másik oldalt illeti, másfél évtizede alapítottuk meg a pécsi szervezetet, majd Buzás Márta kollégámmal az lett az alapelvünk, hogy itt pénzről soha ne essen szó, szervezőként is mindent ingyenesen, önkéntesen csinálunk.

– Mikor kérhető a segítségük?

– Elég, ha a szülő fáradtságra, vagy elszigeteltségre hivatkozik. A leggyakoribb gondokat az első gyermek jelenti, vagy ha csak egy szülő van a családban, továbbá, ha ikrek születnek, ha több kisgyermek is van otthon, de indok lehet a kimerültség vagy a magányosság is.

– Ez ingyenes bébiszitterség?

– Szó sincs róla. A mi önkénteseink nem maradnak egyedül a gyerekekkel. Laikus, de szülői tapasztalattal rendelkező, felkészített segítőkről van szó, aki mellett az anyuka tanulhat a másik szobában, pihenhet olykor, vagy együtt indulhatnak több gyerekkel orvoshoz, netán bevásárolni.

– Mi motivál erre a munkára?

– Nagyszerű emberek jelentkeznek. Van aki érintett volt, és egyedül küszködött gyermekével. Van aki mindent megkapott, és szeretné ezt továbbadni. Egyre többen vannak, akiben nagy a szeretetéhség, mert a gyerekei messzire távoztak.

– Mit jelent ez éves szinten?

– Általában másfél tucat önkéntes úgy kétezer órában látogatja a családokat. Most a felére csökkent a létszám, így toborzásba kezdtünk a [email protected] és a [email protected] e-mail-címekre várjuk a jelentkezéseket.

– Mindig ilyen segítőkész volt?

– Anyaként jött a szolgálat gondolata, aztán a munkám is ilyen jellegű lett: a Kerek Világ Alapítványnál a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű kollégáim munkavégzését segítem. Emellett súlyos fogyatékossággal élő kollégáimmal együtt iskolák, közösségek számára tartunk érzékenyítő foglalkozásokat.

– Mi nyújt kikapcsolódást?

– Azért marad időm pókerezni a fiammal, és a gyerekeimmel eljárunk a Társasjáték Délutánokra. Emellett szívesen kertészkedek, olvasgatok, filmet nézek a családommal.

Történelem vagy orosztanár is lehetne

Herczeg Zsuzsanna 1967-ben született Budapesten. Sárbogárdon nőtt fel, a PTE BTK-n történelem–orosz szakon diplomázott, 1986 óta él Pécsett. Férje dr. Heidl György, egyetemi tanár, a PTE BTK dékánja. Négy gyermekük van, Anna fogorvos, Sára szociológiát végzett, jelenleg vallástudományt tanul, Zsófia magyar–média tanárszak mellett gyógy­pedagógiát végez. Márton fiuk hetedikes a Szent Mór Általános Iskolában. Herczeg Zsuzsanna 2003-ban alapította meg Balogh Adéllal az Otthon Segítünk pécsi szolgálatot. Hat éve a Kerek Világ Alapítványnál dolgozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!