Baranya

2020.01.12. 19:05

A szakmák legjobbjai mérik össze tudásukat

Az idei tanévben már tizenharmadik alkalommal hirdette meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt a nappali tagozaton végzős diákok számára. Legtöbben ebben a tanévben is a vendéglátóipari szakmákban indulnak a megmérettetésen, amit a kereskedelmi és gépipari szakmák, építőipar követ.

Wald Kata

A versenyek célja a magyar szakképzés színvonalának további emelése, eredményeinek széles körű bemutatása, a végzős tanulók és iskoláik megfeleltetése a gazdaság igényeinek és elvárásainak. Célkitűzés továbbá a „fizikai szakmák” társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmunkás pályamodell bemutatása, népszerűsítése révén, a pályaválasztás és a pályaorientáció erősítése által.

A verseny egyre népszerűbb a diákok körében is, a résztvevő tanulók száma évről évre növekszik. Ebben a tanévben 12 iskolából, 29 szakmában 363 tanuló jelentkezett a megmérettetésre Baranyában.

A szakmai verseny központi elődöntőből, válogatóból és döntőből áll. Az írásbeli elődöntők január 6–21. között zajlanak a területi kamaráknál így a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamaránál. Változás az idei évben, hogy az informatikai szakmák elődöntői online kerülnek megrendezésre, ezek helyszíne a Pécsi Szakképzési Centrum tagintézményei lesznek a jövő héten. A legfelkészültebb diákokat további válogatóversenyeken választják ki. Az országos döntőt idén is a Szakma Sztár Fesztivál keretében rendezik meg, április 20-22. között.

Dobogósok

Baranyai sikerek minden évben születnek a versenyeken. A 2019-es Szakma Sztár Fesztiválon megyénkből 6 tanuló ért el dobogós helyezést. A rendezvényre a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében baranyai iskolákból közel 400 tanuló látogatott el kísérő tanáraival. A fesztivál megtekintésére idén is biztosítanak lehetőséget április 20-21-én, elsősorban az általános iskolák, illetve a szakmát tanuló középiskolások részére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!