Támaszt nyújtanak

2020.01.04. 07:00

Az ünnepi időszakban is jutott minden rászorulónak ebéd

A hajlék nélkül élők számára különösen nehéz az ünnepi időszak, de a pécsi Támasz Alapítványnál minden évben tesznek azért, hogy a rászorulók számára meghittebbé varázsolják ezeket a napokat.

Mészáros Rita

Fotó: Laufer László

Több mint két és fél méteres fenyő állt az elmúlt napokban a Támasz Alapítvány Dugonics utcai Nappali Centrumában. A fát a lakók együtt díszítették fel, ezzel is megpróbálták szebbé tenni az ünnepi időszakot. A tűlevelűt a Mátyás Király utcai Általános Iskola ajánlotta fel, ők az iskolai ünnepségen használták, ezután került a hajléktalan-ellátó intézményhez.

– Igyekeztünk mindenhol biztosítani az ünnepléshez szükséges feltételeket – tudtuk meg Fonyó Józseftől, a Támasz Alapítvány Integrált Intézményének vezetőjétől. – Intézményeinkben az ott dolgozó munkatársak töltött káposztát szolgáltak föl a hozzánk érkezőknek, amit előzőleg a népkonyhánkon főztünk meg. Ápoló otthonunkban, átmeneti szállásainkon és a menedékhelyeken is zajlottak karácsonyi ünnepségek, amelyeken a bensőséges együttlét élménye határozta meg az est emelkedett hangulatát. Az elmúlt években több alkalommal fenyőket ajánlottak föl adományként az alapítványnak, ami idén sajnos nem történt meg, így csak a Dugonics utcai szállásra került fa.

Az intézményvezető hozzátette, hogy ebben az időszakban sokan ajánlanak fel önzetlenül segítséget ételadomány formájában. Így például a karácsonyi ünnepek elején egyik nap egy baráti társaság főzött, másik nap a Szent György Lovagrend ajánlotta fel a főztjét. Ezen kívül volt olyan magánszemély, aki kifejezetten a női ellátottak számára ajánlott fel pénzadományt karácsonyra. Az ünnepek alatt szinte minden nap nyitva volt az alapítvány népkonyhája, ahol naponta nagyjából 150 ember jutott ételhez. A népkonyhán tegnapi látogatásunk idején is sokan ebédeltek, akkor éppen, az újév jegyében, lencsefőzeléket kínáltak virslivel a fedél nélkül élőknek. A sarokban egy műfenyő állt feldíszítve, ami mellett József fogyasztotta jóízűen az ebédet.

Százaknak biztosítanak szálláshelyet

Pécsen a Támasz Alapítvány a krízisidőszakban, tehát november 1-jétől április 30-ig, összesen 323 férőhelyet biztosít hajléktalan emberek számára. Ebből 178 egész évben elérhető, és folyamatosan kilencven százalék feletti kihasználtsággal működik.

– A menedékhelyek közül a női ellátásunk száz százalék létszámmal üzemel – mondta el Fonyó József. – A férfiak számára működtetett menedékhely és krízisszálló pedig november 1. óta folyamatosan növekvő kihasználtságot mutat.

A Nappali Centrum 2018. októberétől naponta reggel nyolc és este hat óra között várja az ellátottakat, az Utcai Szolgálatok pedig november óta a nap 24 órájában készenlétben állnak, hogy azonnal segíteni tudjanak a bajban lévő hajléktalanoknak.

A Támasz Alapítványon kívül egyébként még két szolgáltató nyújt krízisidőszakban szállást hajléktalanoknak: a Pécsi Egyházmegye által fenntartott Remény Háza, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi csoportja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!