talány

2020.01.31. 07:00

Most akkor mi az igazság a POSZT ügyében?

A városvezetés beismerte: csak feltételes módban beszéltek arról, hogy a POSZT Pécsen maradhat. A Magyar Teátrumi Társaság már cáfolta, hogy lenne döntés, most pedig a Péterffy Attila vezette önkormányzatnak kellett magyarázkodnia.

B. M.

Időről időre felbukkan az az elképzelés, hogy az országos színházi találkozó nyisson más városok felé is, egyfajta vándorfesztiválként működjön, ne csak Pécsen találkozzon a színészvilág. Az idei rendezvény a huszadik lenne a sorban, tehát kiemelt jelentősége lenne a fesztiválnak, ám egyre zavarosabb a kép a Pécsi Országos Színházi Találkozó megrendezése körül.

A Pécsen sokak által csak Lenin-fiúk nevezettek által irányított városházi szolgamédia a minap azt adta hírül, hogy Pécsen marad a fesztivál, miután az önkormányzat hivatalos közlése – sokak szerint – sem fogalmazott egyértelműen. A Teátrumi Társaság azonban másnap már cáfolta a híresztelést, immár a városi közgyűlésben is téma lett a találkozó sorsa: Bognár László fideszes képviselő ugyanis szerette volna megtudni, hogy mi az igazság az ügyben.

A DK-s alpolgármester, Bognár Szilvia közölte: ahhoz képest, hogy tavaly nyáron ellentétes álláspontok jelentek meg, az már jó eredmény, hogy a Teátrumi Társaság és a Színházi Társaság a városvezetés közvetítésével leült egy asztalhoz. Mint mondta, ezt követően adtak ki egy közleményt, amiben arról is szó volt, hogy évente a város pluszban 20 millió forintot áldozna a rendezvényre.

– A közlemény bizakodó és feltételes módot használt, hiszen egy tárgyalássorozat közepén nem mondunk véglegeset – ismerte be a város DK-s alpolgármestere, aki hozzátette: a jövő héten kerül sor a kormányzati egyeztetésekre is.

A POSZT-ot szervező cég tulajdonosi szerkezete megváltozott: a Magyar Színházi Társaság ingyenesen elajándékozta tulajdonrészét a Magyar Teátrumi Társaságnak, erről aláírt szerződés tanúskodik. A POSZF Nkft.-nek jelenleg két tulajdonosa van: 66 százalékban a Pécs városa által tulajdonolt Zsolnay Örökségkezelő, 33 százalékban pedig a Magyar Teátrumi Társaság birtokolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!