értékmentés

2020.02.07. 14:00

Cégek költöznek a fürdőbe Komlón

A terv szerint már ez év végére megújul a mintegy húsz esztendeje funkció nélkül maradt, hajdani bányászfürdő épülete.

W.K.

Fotó:

Indulhat az Altárói úti hajdani bányászfürdő épületének teljes, a mai kor igényeinek megfelelő felújítása – a kivitelezővel a szerződést kedden délután írta alá az önkormányzat. Mint ismeretes, a városképet nagyban meghatározó hétezer négyzetméteres épület – amelyhez a városban élők közül sokan érzelmileg is kötődnek – mintegy két évtizede funkció nélkül maradt, azóta többnyire üresen állt és folyamatosan pusztult.

Az önkormányzat a közelmúltban visszavásárolta a komlói bányaművelésnek ezt a meghatározó létesítményét, annak érdekében, hogy vállalkozók számára alkalmas inkubátorházként, raktárépületként hasznosítsák. Az értékmentésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból elnyert 300 millió forintos támogatás nyújt lehetőséget.

A nagyszabású fejlesztés során az épület energetikailag teljesen újjászületik: kicserélik a nyílászárókat, a fűtési rendszert korszerűsítik és a homlokzat is megújul. A kialakítandó helyiségek nagy része már gazdára talált, ezeket a tervek szerint elsősorban logisztikai és raktározási célokra használják majd. Egy emelet vár még bérlőre – a mintegy kétezer négyzetméteres területet egy újabb liciteljárás keretében adná használatba az önkormányzat. Könnyű- és faipari vállalkozók is lehetőséget láttak a megújuló fürdőben – az egyik bérlő vállalta, hogy két teherliftet alakít ki, közös használatra. A beruházás részeként a ház északi oldalán új rámpa épül, a kamionok számára teljesen körbejárható lesz az épület, emellett összesen három új bejáratot is kialakítanak.

Mint azt Polics József, Komló polgármestere kiemelte, a támogatói szerződés szerint a beruházásnak jövő év augusztusig kell elkészülnie, ám a kivitelező jelezte, hogy még ebben az esztendőben befejezné a munkálatokat.

Munkahelyet is teremtenek

A beruházás keretében az önkormányzat a vállalkozások számára kedvező feltételek mellett szeretné elérni a város gazdasági fellendítését, valamint a munkanélküliek számának csökkenését. A tervezett fejlesztés a munkahelyek létrehozásával, a munkanélküliség további csökkentésével és az iparűzési adó befizetésével jelentős mértékben hozzájárul a város további gazdasági-társadalmi fejlődéséhez. A pályázati pénzből az önkormányzat rendezi a fürdőépület környezetét is, ez alapján elbontják a felesleges és használhatatlan építményeket, illetve eltömedékelik az alagsor még meglévő maradványait. A környezet rendezése után következhet az energetikai korszerűsítés megvalósítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!