Bölcsődefejlesztés

2020.02.23. 11:30

Már hatezer baranyai család igényelt támogatást

A kormány az eddigi években jelentősen növelte a bölcsődei férőhelyek számát, míg 2010-ben 326 településen működött bölcsőde, mára 787 helyen érhető el az ellátás.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Tíz évvel ezelőtt 37 ezer bölcsődei férőhely volt az országban, mely mára több mint 51 ezerre bővült és a cél, hogy ez a szám 70 ezerre növekedjen – hangzott el nemrég a kormány családvédelmi támogatási programjának eddigi tapasztalatairól és eredményeiről, valamint a bölcsődefejlesztésekről szóló tájékoztató napon, melyet a Baranyai Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház, valamint a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete közösen szervezett.

A megyei közgyűlés dísztermében megtartott rendezvény köszöntőinek sorát Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője kezdte. A kormánymegbízott elmondta, a családvédelmi akcióterv programelemeire megyénkben közel 6000 igénnyel éltek a családok, a babaváró támogatás mindezek 60 százalékát, a falusi csok a 25 százalékát, a családi autóvásárlások és a jelzáloghitel-elengedés pedig az összes igénylés 7,5-7,5 százalékát tették ki.

Őri László, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte, egy egészséges, gyarapodó ország nem képzelhető el, ha az alapok, a kis közösségek nem stabilak. A magyar családok a társadalom legfontosabb alkotóelemeit jelentik, ezért a kormánynak kiemelten fontosak a családtámogatási programok.

– Pécsett az elmúlt években mintegy 2,5 milliárd forintot fordíthattunk 12 óvoda és 6 bölcsőde felújítására, Baranya megyében közel 4 milliárd forintos keretösszeg állt rendelkezésre bölcsődei fejlesztésre, melyből 6 új bölcsőde valósult meg, vagy kezdi meg működését az elkövetkezendő időszakban működni

– mondta.

Nőtt a bölcsődei férőhelyek száma

Kottáné dr. Baranyi Mária Erzsébet, az EMMI Családügyi Támogatási Főosztályának főosztályvezetője a családvédelmi akcióterv részletes tájékoztatója után elmondta, a kormány – széleskörű – családtámogatásra 2010-ben 960 milliárdot, 2018-ban 1929 milliárdot fordított, ez a szám 2019-ben és 2020-ban már 2228 milliárd forint, köszönhetően a családvédelmi akciótervnek. Dr. Erőssné dr. Nacsa Olga Terézia, az EMMI osztályvezetője a bölcsődefejlesztésekről szóló előadásában baranyai adatokkal is szolgált, melyből kiderült, hogy megyénkben az elmúlt 10 évben 618-al több bölcsődei férőhely van (jelenleg összesen 1688) és 11,1-ről 14,9 százalékra nőtt a 3 év alatti, bölcsődei ellátásban részesülők aránya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!