erdőjárók

2020.02.02. 17:30

Pihenőhelyek újultak meg a Mecsekben

A Mecsek Egyesület az év minden szakában számos túrát szervez a természet kedvelőinek, de tevékenységi körük ennél szélesebb, hiszen rendben tartják a turistautakat, pihenőhelyeket is.

Mészáros Rita

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Mecsek Egyesület, programjaik már tavaly január elején elkezdődtek. Voltak fotós túrák, ahol különleges pillanatokat kaphattak lencsevégre a résztvevők, és új kezdeményezésként elindították a sárga túraútvonal bejárását a Baranyai-dombságban, az összesen 140 kilométernyi utat tíz szakaszra osztották fel. A programsorozaton 391 fő vett részt, akik közül a legkitartóbbak kilenc, vagy akár mind a tíz túrán részt vettek.

– A nyári időszak lehetőséget adott a pihenőhelyek és források felújítására – tudtuk meg Kiss Milántól, a Mecsek Egyesület titkárától. – Augusztusban a Természetjáró osztály szerepvállalásának köszönhetően újult meg az István-kúti pihenő, ahol a terület rendezése után elbontották a régi, romos állapotú asztal-pad garnitúrát, helyükre újak kerültek.

A titkár hozzátette, hogy helyrehozták még többek között a Templom-forrást, új pihenőhelyet létesítettek Görcsönydobokánál, felújították a Babarc és Lánycsók között található Szent György képoszlopot, valamint Feked térségében 22 kilométer hosszan megújították a turistajelzéseket is. A Munka osztály pedig a turistautak tisztítása mellett a városi zöldövezetek karbantartásában is aktív szerepet vállalt. Emellett ügyeltek a folyamatos téli madáretetésre is, így ötven kilogramm napraforgómagot szórtak ki a város több pontján kihelyezett etetőknél.

Az évet december 11-én zárták egy nagyszabású ünnepséggel, a Lyceum templomban tartott rendezvényen a Széchenyi István Gimnázium diákjai szerepeltek. A Mecsek Egyesület eddigi több évtizedes látványos és kiemelkedő munkáját január elején a Made in Pécs-díj 2019 díjkiosztón Nívódíjjal is elismerték.

Beszélgetésen népszerűsítik a túrázást

Ahogy Kiss Milán hangsúlyozta, az újonnan belépő tagok száma a tavalyi évben kiemelkedő volt, összesen 39 fő kérte felvételét a Mecsek Egyesületbe. A teljes létszám így most 313 fő, köztük 16 fő Örökös Tiszteletbeli Tag van. Az idei programterv még nem végleges, de az biztos, hogy számos érdekes túrára számíthatunk. Az éves közgyűlést is megtartják februárban, és folytatódik az Ötórai beszélgetések elnevezésű programsorozat is. A rendezvényt minden hónap utolsó szerdáján tartják, a beszélgetések célja a természetjárás népszerűsítése. A következő alkalom februárban lesz, ahol a mecseki síelés múltjáról, jövőjéről hallhatnak előadást a résztvevők a Mecsekerdő Zrt. székházában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!