arckép

2020.03.08. 11:30

Könnyekkel íródtak a sorok Dénes Anett tollából

Mindenfelé óriási siker Baranyában az író-olvasó találkozókon Dénes Anett Hozzánk tartozó című lélekbe markoló könyve. A fiatal hölgyet a baranyaiak népi játszóházakból is ismerhetik, melyeket egy évtizeden át vezetett kisgyerekeknek.

Mészáros B. Endre

– Miért Hozzánk tartozó a cím?

– Mert a kifejezés emberi tartalmáról szól a könyv. Tíz történet van benne édesapámmal, halálos betegsége utolsó tíz hónapjából, amit 33 évesen éltem meg.

– Polcz Alaine annak idején rádöbbentette az országot, hogy mennyire tabuként kezeljük a halált. Erről van szó ezúttal is?

– Sokkal többről, mert már az ágyban fekvő súlyos betegséget sem tudjuk a helyén kezelni. Az utolsó tíz hónap tíz történetét írtam le, hogy mennyi szépség, lehetőség, egy életen át elkísérő üzenet születhet még az utolsó hónapokban is, ha az emberek érzelmileg megnyílnak egymás felé. Mert feledhetetlen mosolyok és könnyek közt jött létre ez a kötet.

– Könyvbemutató író-olvasó találkozókkal járja a megyét. Mire kíváncsiak az emberek?

– Bár ez nem egy népszerű téma, sok kérdést kaptam arról, hogy miként fogadta a családom a lelki kitárulkozásomat. Továbbá miként formálódott bennem azóta a betegség- és halálélmény. Aztán megnyílnak az emberek, és elmondják a maguk történeteit, úgy összegezve, hogy segítettem nekik feldolgozni a saját hasonló élményeiket. Hát, már ezért is érdemes volt megírni! Itt jegyezném meg, legközelebb március 13-án Kertvárosban, a K.É.K.-ben lesz ilyen beszélgetés.

– Honnan ismerhetik még a baranyaiak?

– Tíz éven keresztül népi gyermekjátszókat vezettem baranyai falvakban pécsi bölcsődékben és óvodákban. Édesapám halálával ért véget ez a tevékenység, mert rádöbbentem, most olyasfélét kell csinálnom, ami kevésbé veszi igénybe a lelkemet. Vendéglátóztam, felküzdöttem magam a mosogatóból üzletvezetői szintig, miközben írtam a könyvet. Mostanában pedig sok mindennel foglalkozom, s készül a második kötetem A mindenség ölében címmel, ugyancsak tíz rövid képszerű történettel. Az is egy közös pont, hogy mindegyik ugyancsak sajátos rácsodálkozás a szeretetre.

– Ilyen különleges napi elfoglaltság mellett mi a hobbija?

– A Mecsek Táncegyüttesben táncolok, de éppen most készülök visszavonulni. Ami viszont megmarad állandó pontnak, hogy napi két órát jógázom.

Azt csinálja, ami éppen jólesik

Dénes Anett 1985-ben született Komlón. Bakócán nőtt fel, a pécsi Janus Pannonius Gimnáziumban érettségizett. A PTE BTK-n történelem-néprajz szakon diplomázott, elvégezte a PTE-n a földrajz szakot és a Waldorf Tanítóképzőt is. Több baranyai közösség médiafelületét kezeli, bedolgozik a Reggeli vendéglátóhelyen (ahol korábban üzletvezető is volt), titkárnő félállásban az egyetemen. Hosszú távra nem tervez, nem tekinti magát írónak sem, ám ami kikívánkozik a lelkéből, azt leírja. A munkát illetően pedig nem a helyét keresi, azt csinálja, ami éppen jólesik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!