friss diploma

2020.03.20. 14:00

Ma is az informatikusokat és a mérnököket keresik

A tavasz az állásbörzék időszaka is, ilyenkor a baranyai friss diplomások is előszeretettel keresnek munkát. A keresett végzettséggel rendelkező fiatalok pedig jó eséllyel megtalálják jól fizető álom munkahelyüket.

T.V.

A munkaerőpiac folyamatosan változik, így nehéz előre megmondani, milyen szakmákra lesz kereslet a jövőben, a munkaerőpiaci trendekből és az előző időszak tapasztalataiból következtethetünk arra, mely szakmákra van a legnagyobb igény jelenleg.

Az informatikai képzések mindig is a dobogó első három fokának valamelyikén álltak, ha a legkeresettebb szakmákról volt szó. Nem csoda, jelenleg is több ezer informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról. Az egyetemeken az alapképzést végző hallgatók nem ritkán már a tanulmányaik megkezdésekor viszonylag gyorsan állásajánlatot kaphatnak. De fontos megjegyezni, hogy nem csak a diplomával rendelkező szakemberekre van kereslet. Az informatika területén a gyakorlati tudás ugyanis sok esetben többet ér, mint a megszerzett diploma.

Az informatikus/szoftverfejlesztő végzettségűek mellett a villamos-, és gépész­mérnökként végzett hallgatók is a legjobban fizetettek közt vannak, irántuk is nagy a kereslet. Tudják ezt a diákok is, tavaly például országos szinten összesen 6500-an jelentkeztek mérnökinformatikus képzésre, amely így a harmadik helyet tudhatta magáénak a felvételin. Ezek a képzések egyébként a Pécsi Tudományegyetemen is a népszerű szakok közé tartoznak.

És hogy mennyit keresnek a különböző szakokon végzett, esetleg néhány év munkatapasztalattal rendelkező fiatal diplomások? A diplomás-pályakövetési rendszer 2018-as adatai alapján a 2017-ben magyarországi munkaviszonnyal rendelkező friss diplomások átlagos havi bruttó keresete 334 ezer forint volt. A 2019-ben kiadott elemzés célcsoportját a 2013/2014-es és a 2015/2016-os tanévben alap- és mesterszakon vagy osztatlan képzésben végzettek adták. Eszerint a PTE-n műszaki képzési területen végzettek havi bruttó átlagjövedelme 330–350 ezer forint volt, míg az informatika képzési területen végzettek havi bruttó átlagjövedelme 330–370 ezer forint körül alakult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!