Koronavírus Baranyában

2020.04.04. 10:20

A kommunális hulladékba dobhatjuk a maszkot

Több olvasónk azzal a kérdéssel kereste meg szerkesztőségünket, hogy az egyszer használatos maszkokat hová dobhatják, illetve, hogy ha a lakóhelyükön kívül van nyaralójuk, oda elutazhatnak-e a bevezetett kijárási korlátozás miatt.

Zs. J.

Fotó: Löffler Péter

Az Operatív Törzs sajtóosztályától megtudtuk, hogy az elhasznált maszkok a kommunális hulladékba dobhatóak, hiszen élettelen felületen a kórokozók 24 óránál tovább nem élnek meg, így a kommunális hulladék megfelelő gyűjtése védelmet nyújt a vírus terjedésével szemben. Ezen kívül javasolják a szelektív hulladékgyűjtést is, hogy a termelt szemét a lehető legnagyobb mértékben újrahasznosítható legyen.

Kitértek arra is, hogy a sebészi szájmaszkok tünetmentes egyének számára nem nyújtanak megfelelő védelmet a légúti fertőzésekkel szemben, ugyanis az alálégző felület igen nagy. Egészséges emberek számára ezért használata nem javasolt. Ezen maszkok használata azon személyeknek javasolható, akik tüneteket produkálnak. Azonban arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy akik tüneteket mutatnak, egyszerűen ne hagyják el otthonukat, semmilyen indokkal. Otthoni viselésre is javasolható a maszk, a családtagok védelme érdekében.

Az FFP2-es és 3-as maszkok alkalmasak lehetnek a védekezésre, azonban ezek viselése azoknak kötelező, akik állandó, szoros kapcsolatban vannak potenciálisan fertőzött személyekkel, ilyenek többek között az egészségügyi dolgozók. Egészséges magánszemélyeknek kifejezetten nem javasolt ezeknek a vásárlása és hordása, hiszen ez elvonhatja a készleteket az egészségügyből. Azok, akik rendelkeznek egyéb betegségekkel, javasolható a viselése, ha élelmiszerek vagy gyógyszerek bevásárlása miatt hagyják el otthonaikat.

A nyaralókkal kapcsolatban elmondták, hogy a kerti munka mezőgazdasági tevékenységnek számít, tehát a rendeletet nem szegi meg az, aki az általa művelt területre a vele egy háztartásban élőkkel elutazik. Azonban ennek ellenére nem javasolják, hogy elhagyják lakhelyüket, hiszen azzal tehetünk legtöbbet a járvány megfékezése érdekében, ha otthon maradunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!