Csodás hely

2020.04.25. 15:30

Az átépített hetényi malom felkerült a nemzetközi gasztronómiai térképre

Az ország legnagyobb független vendéglátási, gasztronómiai minősítési rendszere, a Best of Budapest & Hungary az év vidéki éttermének választotta idén a hosszúhetényi Almalomb Kulináris Kitérő és Találkozóhelyet, vezetőjét, Ásványi Ritát pedig az Év vidéki éttermesének. Nem kis dolog ez, pláne annak ismeretében, hogy Rita egy világcég HR igazgatója.

Mészáros B. Endre
Az átépített hetényi malom felkerült a nemzetközi gasztronómiai térképre

– Honnan a hosszúhetényi kötődés?

– Anyai ágon a malom az 1800-as évektől, hét generáción át a családom tulajdona, gyermekkorom legszebb nyarait itt töltöttem. Részben megörököltem, részben megvásároltam a rokonságtól és férjemmel nekiálltunk az épületegyüttes felújításának az Ybl-díjas Pelényi Margit építész segítségével.

– Mi az, hogy kulináris kitérő és találkozóhely?

– Öt évvel ezelőtt nyitottunk étteremként, kulturális programok és rendezvények helyszíneként. Elsősorban az volt a cél, hogy a vízimalmot megmentsük a jövőnek. Ez olyan jól sikerült, hogy 2017-ben a felújítás ICOMOS-díjban részesült. Valójában három lábon állunk, az éttermi, családi-, céges és kulturális rendezvények mellett saját termékeket is gyártunk. Tavasztól pedig hat apartmant is működtetünk.

– Minek köszönhető a kiemelkedő minősítés?

– Kezdettől nagy figyelmet fordítunk az egyedi épített és kerti környezetünkre. A fenntarthatóságra törekvő koncepciónk itthon vidéken úttörő próbálkozás. Rövid a menüsorunk, de a térség friss szezo­nális portékáiból áll, a régi recepteket pedig új fordulatokkal bolondítjuk meg. Autentikus helyen, korszerű technikával, modern tálalással készülnek az ételek, az alapanyagokat, amennyire csak lehet, helyben vásároljuk.

– Saját termékeket készítenek?

– Igaz, hogy a boltokban még nem kaphatók, de a helyszínen és neten már igen. Egy észt recept alapján készítünk kovászos, savanykás-édeskés ízű rozskenyeret. Emellett van különleges száraztésztánk, füstölt paprikánk és füstölt sópelyhünk is, utóbbi légies finomság, ami elolvad a szájban.

– HR-vezetőként megfordult a fél világban. Tapasztalatai szerint mi a magyar érték a munkavégzésben?

– Nem hiszek egységes országos munkamorálban. Azok a külföldön élő magyar vezetők viszont, akikkel szerencsém volt együtt dolgozni, szenvedélyesek, lendületesek, dinamikus mentalitásúak, a szívvel-lélekkel megoldásra törekvésük mindenütt népszerű. Olykor pozitív értelemben „magyar maffiának” hívnak bennünket.

– Ezerféle elkötelezettsége van. Ki lehet ebből szakadni?

– Magánemberként a szabadidőmet a családdal töltöm, kerékpározunk, síelünk, rengeteget kirándulunk. Továbbá lengyel a férjem, és ott a család nem csak a szülőket, testvéreket jelenti, hanem 20 fős rokoni eseményeket. Ezek az összejövetelek igazi örömünnepek!

A fél világot bejárta HR-vezetőként

Ásványi Rita 1976-ban született. A Jókai úti általánosba járt, a Leőwey Gimnáziumban érettségizett, a PTE BTK-n magyar nyelv tanári szakon végzett, humánszervezői diplomát, és posztgraduális jogi oklevelet is szerzett. Az Elcoteq HR igazgatója volt 2004-ig, majd a cég európai régiójának HR-vezetője lett. 2014-től az indiai tulajdonú, finn PKC Group európai és dél-amerikai HR-vezetője. Élt Lengyelországban, Észtországban, Peruban, most Franciaországban laknak. Leon fiuk 2010-ben Németországban, Luiza lányuk 2011-ben Észtországban született.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában