arckép

2020.04.03. 21:01

Az orvosprofesszor fotóalbumokat készít, anatómiai múzeumot tervez

Közel ezer békafigura néz ránk dr. Lázár Gyula Leventének, a PTE ÁOK Anatómiai Intézet emeritus professzorának otthonában, aki orvoskutatói, oktatói, ismeretterjesztői munkájáért a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét kapta március 15-én.

Mészáros B. Endre

– Mikor indult a békagyűjtés?

– A pécsi Anatómia Intézetben sokáig békákkal kísérleteztem, és amikor 1973-ban megjelent a boltokban az első Zsolnay eozinmázas béka, jelzésértékűnek éreztem, így nekikezdtem a békafigurák gyűjtésének.

– A békakísérletei jelentős nemzetközi sikereket hoztak.

– A békák agyában megtaláltam azokat a területeket, amelyek azt a reflexszerű szemmozgást okozzák, amit vonaton utazva tapasztalhatunk, amikor az ablaknál egy pillanatra kibillen majd visszaugrik a szemünk. A látórendszer kutatását több ízben egy Párizs melletti akadémiai kutatóintézetben is folytattam: elektromos halakat vizsgáltam a Pécsett eredményesen használt idegsejtjelölési módszerünkkel.

– Tanárként sem állt meg középfokon.

– Ötvennyolc évet tanítottam az egyetemen. Tudományos diákköröseim eredményei nyomán Mestertanár elismerést kaptam, az oktatói munkámat Arany Katedra-díjjal jutalmazták. Dr. Tóth József rektor mellett tudományos rektorhelyettesként dolgoztam, s az volt a fő célom, hogy az orvosi és a többi kar munkáját tudományos alapon közelítsem egymáshoz.

– Húsz éve nyugdíjas, kamerával járja az országot. Mi célból?

– Templomokat, vaskapukat, parasztházakat, emlékműveket kerestem. A közönség ebből olyan albumot láthat, mely a megye 114 református templomáról szól. A könyv két éve második kiadásban is megjelent.

– Fotózik még?

– Tavaly, nyolcvanegy esztendősen letettem az autómat és már csak Pécsett használom a gépem. Viszont a korábbi képekből, melyeket Baranya, Somogy, Tolna 775 településének érdekességeiről készítettem, a családnak, ismerősöknek újabb albumok születtek.

– Nem tölti unalmasan a nyugdíjas éveket: átrendezte az intézet anatómiai gyűjteményét is.

– Az egyetemi folyosókon 18 szekrényben látható ez, anyagáról könyv is megjelent. Ám sok minden raktáron maradt, ezért mutatnék be egy komplex intézettörténeti gyűjteményt is.

Három lánya, hét unokája van

Dr. Lázár Gyula Levente 1938-ban született Szenden (Komárom megye). Pápán járt gimnáziumba, Pécsett végzett az Orvostudományi Egyetemen, ahol 1960 (!) óta tanít. Emeritus professzor, 2001−2003 között a PTE rektorhelyettese volt. A neurobiológus Akadémiai és Szentágothai Díjat is kapott, fotósként Bajnóczky Díjat nyert. Felesége, dr. Novotny Judit körzeti orvosként ment nyugdíjba. Boglárka lányuk közgazdász, önkiszolgáló mosodát indít Pécsett. Ikerlányaik közül Orsolya biológusként dolgozik Amerikában, Zsófia itthon gyógyszerész. Hét unokájuk van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!