Koronavírus Baranyában

2020.04.17. 19:01

Bográcsozni lehet, de csak a szabályok betartásával

Igaz, kedd reggel esett valamennyi eső megyénkben is, de ettől még ugyanúgy érvényben maradt a tűzgyújtási tilalom, és nemcsak nálunk, hanem az ország egész területén.

M. R.

A csapadékszegény időjárás miatt meg is emelkedett az elmúlt napokban a szabadtéri tüzek száma, a tűzoltókat idén már országszerte mintegy háromezer helyre riasztották. Ezeknek az eseteknek a nagy része emberi gondatlanságra vezethető vissza, éppen ezért a szabályok betartásával elkerülhetők lennének a hasonló tüzek.

A tűzgyújtási tilalom értelmében tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Megkezdődtek azonban a kerti munkák is, így vannak, akik a zöldhulladékot szeretnék elégetni. Erre csak akkor van lehetőség, ha az önkormányzat külön rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben lehet égetni és a tüzet sosem szabad felügyelet nélkül hagyni.

A jó idő természetesen mindenkit a szabadba csábít, és mivel a népszerű turistacélpontokat érdemes inkább elkerülni, így ehelyett a hétvégén sokan a kertjükben tartottak családi bográcsozást. Ennek nem is lehetett akadálya, hiszen a saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem. Azonban az ilyen nyílt lángú berendezések, eszközök használata során is be kell tartani az általános égetési szabályokat, tehát nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyagról, valamint a tevékenység befejezését követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy még a parázs is kialudt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!