Koronavírus Baranyában

2020.04.17. 15:00

Kötelező lesz maszkot viselniük a piaci árusoknak Pécsen

Péterffy Attila polgármester nem változtat a piacokra vonatkozó előírásokon, mindössze az árusokat kötelezi szájmaszk viselésére.

A polgármester közleménye szerint városvezetőként a húsvétot megelőző csütörtökön kapott felhatalmazást a veszélyhelyzet teljes időtartamára arra, hogy a pécsi piacok 65 év felettiek általi látogatását korlátozza. A rendelkezés nemcsak az ünnepi hétvégére, hanem a kormány által meghirdetett országos veszélyhelyzet fennállásának teljes időtartamára vonatkozik.

Mint írta, a húsvéti időszakra vonatkozóan semmilyen korlátozást nem jelentett be az előző gyakorlathoz képest. Ezzel az volt a célja, hogy az ünnep során semmiképpen se korlátozza a pécsiek élelmiszerhez jutását.

Munkatársaival ezen a héten pontos felméréseket készíttett a pécsi piacok látogatottságáról, az adatokat korcsoportokra bontva. Az adatokból jól látszik, hogy a pécsiek fegyelmezetten vásárolnak, betartják a kormány által elrendelt korlátozásokat. Ezt mind a piaci árusok, mind a vásárlók viselkedése alátámasztja.

Ezek alapján nem látta indokoltnak, hogy a kormány rendelkezésén helyben változtasson a piacok nyitvatartását és látogatásuk szabályait illetően. Az árusokkal való konzultáció is azt erősítette meg, hogy nincs szükség a piacok működésében sem a nyitvatartási időszak, sem a korcsoportokra vonatkozó szabályok módosítására.

Érdemben egy változtatást láttott időszerűnek: hétfőtől a piaci árusokat védőmaszk viselésére kötelezi. Aki ilyennel nem rendelkezik, és ezt jelzi a piacfelügyelet felé, ellátják védőeszközzel. Fontos, hogy szerdától szankcionálni fogják a rendelkezés megszegését.

Péterffy reményei szerint a fenti rendelkezés hozzájárul, hogy a pécsiek rendezett módon, megfelelő higiéniás körülmények között jussanak hozzá az élelmiszerekhez, illetve a továbbiakban is biztonságosan tudják árusítani azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!