Koronavírus Baranyában

2020.05.05. 10:15

Használják a tesztet Kozármislenyben, de a szakma mást mond

A település baloldali polgármestere, Bíró Károly eltérő álláspontot képvisel a Pécsi Tudományegyetem tudósaival szemben.

B. M.

Budapest, 2020. április 28. Védõfelszerelést viselõ ápoló a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az éjszakai mûszakban a fõvárosi Szent László Kórházban 2020. április 27-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az egyetem virológusai néhány nappal ezelőtt részletes és szakmai indoklás után egyértelműen kijelentették – éppen a kozármislenyi tesztelésekről szóló sajtóhírek kapcsán is –, hogy a gyors­teszt „nemcsak kidobott pénz, de hamis biztonságérzetet is nyújt a vizsgált személyeknek”.

A kozármislenyi polgármester viszont több mint húszmillió forintot költött el ezekre a tesztekre, ezek után természetesen úgy látja, hogy van értelme használni ezeket.

Bíró Károly azt mondja, hogy „a kozármislenyi tesztelésnek az a lényege, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a negatív teszteredmény azt jelenti, hogy az egyén szervezete még nem termelt megfelelő mennyiségű, kimutatható ellenanyagot, ezért még jobban kell vigyáznia magára, mert bármikor megfertőződhet a koronavírussal”. Azt állítja, hogy „pontosan a hamis biztonságérzet kialakulását kívánják megakadályozni”.

A cég azonnali szállítást vállalt

Mint ismert, több esetben is kiderült, hogy a gyorstesztek nem bizonyulnak megfelelőnek, a jelenleg elérhető antitest kimutatására alkalmazottak nem megbízhatóak, akut fertőzés kimutatására alkalmatlanok, ráadásul hatékonyságuk is alacsony – mindezt pedig a szakma állítja.

Megkérdeztük a polgármestert arról is, hogy miért egy olyan, elektronikus, híradás-technikai berendezésekkel foglalkozó cégtől vette meg közpénzből a lakosságnak kiosztott maszkokat, amelynek a beszerzéskor – a hivatalos e-cégjegyzék alapján – nem is volt még tevékenységi köre között a gyógyászati termék kiskereskedelme. Bíró Károly szerint a cég azonnali szállítást vállalt, amit példásan teljesített is, mindezért egyébként 5,5 milliót fizettek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!