Koronavírus Baranyában

2020.05.07. 12:31

Ilyen a pécsi Koronavírus Ellátó Központ, körbevezettek egy stábot az Intenzív Osztályon

A legszigorúbb előírások mellett mehetett be az egyetemi újság stábja a pécsi Koronavírus Ellátó Központ Intenzív Osztályára, ahol az ott dolgozó orvosok vezették körbe őket. Emellett pedig olyan információkat is elárultak, amiket eddig nem tudhattunk.

Németh Krisztina

Fotó: Csortos Szabolcs

Többlépcsős előkészítés után és a szigorú előírásokat betartva léphetett be az UnivPécs stábja oda, ahol a baranyai koronavírusos betegeket kezelik. Itt egy külön teremben kérdezhettek is Dr. Kiss Tamástól, a KEK Intenzív Osztályának vezetőjétől és helyettesétől, Dr. Jáksó Krisztiántól.

A KEK-ben kevesebb a vírus, mint egy bevásárlóközpontban?

Egy pécsi kórterem, ahol egy koronavírusos beteget kezelnek
Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs

A cikkből kiderült, hogy Pécs legbiztonságosabb helyeként tartják nyilván a KEK Intenzív Osztályát, ahol ha a védőfelszereléseket megfelelően használják és betartják a szabályokat, kisebb az esély megfertőződni, mint egy bevásárlóközpontban vagy egy piacon – mondják az orvosok.

- Bármelyikünk nyugodtabban megy haza innen a családjához, a gyerekeihez, a szüleihez, mint ha egy hétvégi bevásárlásra bemennék bármelyik központba, vagy ha csak szimplán kimennék az utcára – mondta Dr. Jáksó Krisztián, KEK Intenzív Osztályának helyettes vezetője.

„Már vannak gyógyultjaink is”

Főleg idősek kerülnek erre az osztályra (Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs)

A pécsi KEK-ben eddig relatív kevés beteg fordult meg, de már vannak gyógyultak. A lélegeztetőgép fontosságáról pedig annyit kell tudni, hogy ha valaki lélegeztetőgépre kerül, megkezdődik az intenzív terápiája – mondta Dr. Kiss Tamás. A KEK vezetője hozzáteszi: a lélegeztetés olyan kezelés, amely amennyire lehet, tehermentesíti a szervezetet, a légzőrendszert annyira, hogy gyógyulni tudjon. Tény és való, nem mindenkin lehet segíteni, akármennyire is ez lenne a cél. Jelenleg 200 olyan hatóanyag van, melyekkel kapcsolatban vizsgálatok folynak. Ezeket nem erre találták ki, de hatásosak lehetnek vagy lassíthatják a vírus terjedését a szervezeten belül – mondta Dr. Jáksó Krisztián.

Három órát tölthetnek a vörös zónában, pszichésen több nem elviselhető

Itt mindent ilyen öltözetben kell csinálni (Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs)

Az orvosok munkavégzéséről is szó esett. A KEK-en belül van egy úgynevezett vörös zóna, ahol egyszerre legfeljebb három órát lehet lenni, aztán kötelező a pihenő, ami szintén relatív, mert nem semmittevést jelent, hiszen konzíliumokban, újraélesztésekben, fogyóanyag feltöltésekben ugyanúgy helyt kell állniuk a kollégáknak – mondta Dr. Jáksó Krisztián. Az egészségügyi dolgozók azért csak három órát lehetnek a vörös zónában, mert pszichésen, fizikailag ez még elviselhető. A maszkon keresztül nehezebben jön a levegő, ez három óra után hatványozódhat, sőt, alkattól és tüdőfunkciótól függően rosszabb is lehet. A nemzetközi ajánlás egyébként 4 óra.

Legjobb és a legrosszabb forgatókönyv?

Ők ketten vezetik a KEK-et, Dr. Kiss Tamás és Dr. Jáksó Krisztián (Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs)

A legjobb forgatókönyvről azt mondta a két orvos, hogy az a jó, ami most van és ezt kellene tartani. A legrosszabb pedig az olasz helyzethez hasonló. Hozzátették: Magyarország kapott egy hónapnyi előnyt a felkészülésre, amivel a vezetők és az orvosok is éltek.

„Addig, amíg benne nem vagy, nem tudod elképezni, hogy ez milyen”

Kilátás (Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs)

- A briteknél eddig az volt az alapvető, hogy egy betegre egy nővér felügyel, azóta egy nővérre akár hat páciens jut. Ők eddig el sem tudták képzelni, hogy ilyen helyzet előállhat. Magyarországon sem lehet tudni, meddig eszkalálódik a helyzet – mondta Dr. Kiss Tamás. Jó hír viszont, hogy még mindog lapos a járványgörbe.

Meddig legyünk távol a szeretteinktől?

Talán a legtöbb embert az érdekli, hogy a vidéki enyhítésekkel, enyhülhet-e a családon belül kialakult „szigor.” Erre az orvosok azt mondták: a szociális távolságtartás nem egy vagy két hétre, hanem hónapokra szól. Ez egy mentális erőpróba, és megvan az a hátulütője, hogy egy idő után nem veszik komolyan az emberek, mert nem érzékelik a veszélyt. Ebben valamennyire szerepet játszhat, hogy Magyarország eleve kisebb fertőzöttségi rátával lépett be a világjárványba, és az intézkedések miatt nincs kiugróan magas betegszám – ez is csökkenti a félelemérzetet – mondta Dr. Kiss Tamás.

Az, hogy a járvány lecsengőben van, nem azt jelenti, hogy nincsenek megbetegedések, és nincs szükség az óvintézkedésekre – mondják (Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs)

A KEK-et vezető orvosnak, Dr. Kiss Tamásnak három gyermeke van, családja mindenben támogatja. Elmondása szerint egyedül kamasz lánya okoz némi fejtörést, nehéz otthon tartani. Dr. Jáksó Krisztiánnak is segít a családja, 14 éves lánya is próbál alkalmazkodni a helyzethez.

Az orvosok szerint

„most megtanuljuk értékelni azt, ami mellett eddig simán elmentünk”.

Az UnivPécs teljes cikke ITT OLVASHATÓ!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!