Koronavírus Baranyában

2020.05.07. 13:55

Megpihen az utazási kedv, mondja a baranyai idegenforgalom kiemelkedő alakja

Vétek Emi neve fogalom a baranyai turizmusban. A szakemberrel a régió csúcskorszakairól és napjaink reménytelennek tűnő idegenforgalmi helyzetéről beszélgettünk.

Mészáros B. Endre

– A rendszerváltást követően Pécs két legpatinásabb utazási cégét vezette. Miben változott meg leginkább az elmúlt évtizedekben a baranyai idegenforgalom?

– Ennél kicsit szélesebb a rálátásom a térségi idegenforgalomra. A kapcsolatom ugyanis a szakterülettel több mint fél évszázada kezdődött külföldi csoportok idegenvezetésével.

– Mikor szakadt át a nyugati gát?

– A német nyelvterületről az 1980-as években egyre több kitelepített érkezett vissza látogatóba, ekkor erősödött fel a testvérvárosi mozgalom is. Ez fantasztikus pillanatokat hozott, ősi szülőházakat kutattunk fel, és soha nem látott közeli rokonok találtak egymásra.

– Mi módosult a rendszerváltással?

– A tömeges olcsó kiutazás felé fordult a figyelem. Sorra születtek minimális szakmai háttérrel utazási vállalkozások, aminek később meglett a böjtje.

– Az elmúlt ötven évben mikor voltak a csúcsidőszakok?

– A beutazásban 1985-től tíz éven át, a magyarok külföld iránti érdeklődése pedig 1995-től a 2001-es New York-i terrorakcióig emelkedett nagy mértékben. Tavaly aztán újra csúcsközeli év következett, ám a vírus tönkretett mindent.

– Miért, mi most a helyzet?

– A szállóknál, légitársaságoknál bent ragadtak az előlegek, megszűntek vagy szünetelnek a partnertársaságok, jelenleg igen visszafogott az utazási kedv, sok cég pedig egyáltalán nem tud újraindulni. Másrészt az indulásra csak akkor lehet esély, ha eltűnik a járvány, szóval minden még hónapokon át bizonytalan.

– A gazdasági kamarával is összeforr a neve. Ott melyek az illesztőpontok?

– A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarának alapító tagja vagyok, s két cikluson át alelnökként is tevékenykedtem. Mondhatni kamarai dinasztiából származom, hiszen édesanyám már a II. világháború előtt itt dolgozott, a férjem innen ment nyugdíjba, a nagybátyja pedig egykor a testület főtitkára volt.

Német-orosz szakos tanárként végzett

Vétek Emi 1952-ben született Pécsett. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, a Pécsi Tanárképzőn német-orosz szakon diplomázott. Öt évig tanított a kereskedelmi és idegenforgalmi szakiskolában, tíz évig dolgozott a Mecsektouristnál. Felsőfokú szakképesítést szerzett, a Lenau Reisen alapítója volt, majd a pécsi Tensi Toursnak lett a irodavezetője. A PBKIK-nek két cikluson át volt az alelnöke. Férje, Vétek János, nyugdíjas, lányuk, Emese (39) Budapesten kiállítási installációkkal foglalkozik, fiuk, Levente (43) Svájcban egy borászati cég képviselője. Négy unokájuk is van.

Címkék#Vétek Emi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!