jól jön a segítség

2020.06.29. 14:54

Áldozatsegítő központot adtak át Pécsen

A Megyeháza földszintjén nyitották meg hétfőn a Pécsi Áldozatsegítő Központot. Az eseményen a családok, a gyermek és a nők védelmének fontosságára hívták fel a figyelmet.

Tóth Viktória

Az idei esztendő az áldozatsegítés éve, ezzel összhangban nyílt meg Pécsen az országban negyedik Áldozatsegítő Központ. Az eseményen beszédet mondott Varga Judit igazságügyi miniszter, aki kiemelte, hogy számára nőként és anyaként a család – mint szent és sérthetetlen közösség – az első. Így különösen érzékenyen érintik és mélyen felháborítják azok a kegyetlen és erőszakos bűncselekmények, amelyeknek az elesettek, a gyengék és a gyermekek az áldozatai.

– Magyarországon az áldozatsegítő rendszer évek óta működik, az állam civil és egyházi jótékonysági partnereivel együtt széles eszköztárral rendelkezik az erőszakos bűncselekmények áldozatainak megsegítésére, a jogi és pszichológiai támogatástól kezdve a kártalanításon át a védett szállások biztosításáig – fogalmazott a miniszter.

Azt is elmondta, hogy 2019 novemberében a kormány döntött az áldozatsegítés rendszerének fejlesztéséről, amelynek fontos eleme az áldozatsegítő központok országos hálózatának létrehozása. Ebbe illeszkedik a most megnyitott pécsi központ is, amely helyben nyújt ingyenes jogi, pszichológiai, érdekérvényesítési és pénzügyi segítséget az állampolgároknak. A kormány célja, hogy öt éven belül minden megyében könnyen elérhetővé tegyék a szolgáltatást. A megnyitóval egy időben elindították a vansegitseg.hu információs weboldalt is, amire a témával kapcsolatos fontos információkat töltik fel.

Horváth Zoltán kormánymegbízott szerint a megnyílt központ is azt mutatja meg, hogy a kormány és a helyi szervezetek közreműködésével lehet építeni – intézményt, együttműködést és ezzel párhuzamosan a jövőt is.

Őri László, a megyei közgyűlés elnöke és Csonka Pál, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dél-dunántúli központjának régióvezetője is beszédet tartott. Őri László elmondta, örül annak, hogy a kormány elkötelezett amellett, hogy a nehéz helyzetben lévő polgártársainknak segítséget nyújthasson. Mint mondta, szimbolikus, hogy az Áldozatsegítő Központ a város főterén valósulhatott meg, ezzel is azt üzenve, hogy a kapuja nyitva áll minden olyan ember előtt, aki segítségre szorul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!