Határszél Egyesület

2020.07.08. 11:30

Akár egy tonnás roncsot is felszínre hoznak a búvárok

Talán Baranyában nincs még egy olyan vízi mentő- és keresőcsapat, amely olyan felszereléssel rendelkezik, mint a beremendi Határszél Polgárőr Önkéntes Tűzoltó, Speciális Kutató, Mentő Egyesület, azaz röviden: a Határszél Egyesület.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Júliustól már a rendőrséggel együtt hajós szolgálatot is ellátnak a Határszél Egyesület tagjai. A 2017 áprilisában alakult szervezet amellett, hogy vízi kereséssel számos esetben segítette már a katasztrófavédelem és a rendőrség munkáját, ezentúl polgárőr szolgálatot is vállal, és nemcsak a szárazföldön, hanem a határvédelmet elősegítve a vízen is.

– A 25 egyesületi tagunk közül 9-en vagyunk búvárok, többször kaptunk már riasztást eltűnt személy vagy eltűnt tárgy keresésére. Tavaly például a Hableány eltűnésekor is részt vettünk a Duna Bajától a határig tartó szakaszának átvizsgálásában – mondta Végvári Tibor, a Határszél Egyesület elnöke.

A búvárok rendelkeznek minden olyan vizsgával, ami a mentéshez szükséges, ráadásul olyan felszerelésük van, amely Baranyában talán egyik csapatnak sem. Akár egy tonnás roncsot is a felszínre tud hozni az emelőballonokkal a csapat, illetve száraz ruháik is vannak, amellyel akár a jég alá is le tudnak merülni. Utóbbiakat korábban pályázati támogatásból nyerték, és jelenleg is próbálják eszközeiket fejleszteni: a Magyar Falu Programban pályáznak egy nagyobb hajóra. Végvári Tibor elmondta, kedvelt gyakorlópályájuk a gyékényesi Kotró-tó, ott ugyanis jóval nagyobb a látótávolság, mint bármely másik tóban, illetve akár 12 méterig is lehet merülni.

Az elnök azt is elárulta, korábban hobbiként űzték a búvárkodást, kezdetben hatan voltak, melyből négyen hivatásos tűzoltók is. Adódott, hogy a számukra kellemes tevékenységet más hasznára fordítsák és segítségnyújtás céljából is végezzék a merüléseket. Egyesületként felvették a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel és a rendőrséggel is és bár idő, illetve nem kevés munka kellett ahhoz, hogy a hivatásos szervek megbízzanak bennük, ma már szoros az együttműködés köztük. A tagok között számos hivatásos tűzoltó, búvár, veszélyesrovar-befogó és kisgépkezelő is van. A búvárokkal együtt tart egyébként egy 10 éves lány is, a parancsnok lánya, aki a hamarosan alakuló ifjúsági csapat tagja lesz.

Ifjúsági csapatot is alakítanak az egyesületen belül

Az egyesület fontos feladatának tekinti ugyanis az utánpótlásról való gondoskodást is, ezért minden olyan fiatalnak szeretnének segíteni, akik később ezzel foglalkoznának. Az idei évtől tervezték az ifjúsági csapat megalakítását, az érdeklődő fiataloknak az első medencés merüléseket, az alapokat akár ingyen is biztosítják és ők a felnőttkort elérve taggá válhatnak. Fontos tudni, hogy 14 éves kortól a fiatalok már búvárvizsgát is tehetnek, a Határszél Egyesület pedig ehhez kedvezményt is biztosít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!