hogy is van ez?

2020.07.12. 17:30

Szélsőséges érzékenyítés vagy csak tanítás?

A tanárnak törekedni kell a kiegyensúlyozottságra, hangsúlyozta egy hozzánk eljutott eset kapcsán Páva Péter, a Pécsi Tankerületi Központ igazgatója.

Bóka Máté

Fotó: Shutterstock

Egy felháborodott pécsi szülő lapunknak arról írt, hogy a Nevelési Központ általános iskolájának egyik tanára úgy érzékenyítette a diákokat, hogy a közismerten balliberális politikai oldallal szimpatizáló hetilap címlapjait adta fel médiaórán leckének. A szülő szerint a tanító az alig 14 éves diákokat próbálja terelgetni iskolai órák keretében, és a módszere csak azért nem maradt meg az iskola falai között, mert a digitális oktatás miatt a szülők is jobban belelátnak, mire oktatják a diákokat.

A tanár által feladott címlapok szinte mindegyike kifejezetten Orbán Viktorral és kormányával kapcsolatos, vagy valamilyen jobboldalhoz kapcsolható tematikát hordoz. Az iskolai képzésben a tanár még azt is megjegyzi, hogy a diáktól részletes választ kér – magyarázza el, hogy miről szól a címlap, milyen aktualitása van, és ha nem tudja a választ, akkor a család idősebb tagjait is kérdezze meg.

Páva Péter, a Pécsi Tankerületi Központ igazgatója azt mondta, hogy a feladat tényleges tartalma, célja, a feldolgozás módszere és módja nem derül ki számukra: ugyanazon képekről nagyon eltérően is lehetséges a tanulókkal folytatott kommunikáció.

– Természetesen egyetértek azzal, hogy egy tanárnak törekednie kell a kiegyensúlyozottságra és a saját politikai hitvallásának mellőzésére, ennek a folyamatnak a szakmai ellenőrzése azonban az intézményvezető hatáskörébe tartozik – emelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!