közlekedési anomália

2020.08.25. 07:00

Az áramellátás okozott napokig problémát a pécsi belvárosban

A hosszú hétvégén különösebb gond nem volt, de hétfőn már nehezebb volt a közlekedés Pécsen, a Rákóczi úton, ahol már napok óta nem működtek a forgalomirányító lámpák.

M. R.

Egy idős hölgy állt hétfő reggel a pécsi Árkád előtt, a zebránál szeretett volna átjutni a túloldalra. A jelzőlámpa nem működött, az autók egyre csak jöttek mindkét irányból, az asszony nem mert lelépni. Aztán jött egy csapat fiatal, akik már bátrabbak voltak, nekiindultak, őket követte a hölgy. Nem sokkal később kisgyermekkel sétált arra egy család, az apuka felkapta a lányt, úgy sietett át vele az úttesten. A reggeli csúcsban az egyik motoros megszokásból hajtott át az úton, a lelépő gyalogost csak az utolsó pillanatban vette észre. Nagyot fékezett, így kerülte el a balesetet.

Napokig volt fekete a lámpa

A Rákóczi úton, az Árkád előtt, a Bajcsy-Zsilinszky, valamint a Jókai utca kereszteződésénél már több mint egy hete fekete volt a jelzőlámpa. A múlt héten egyszer megjavították, működött is pár napig, aztán ugyanúgy leállt. A hosszú hétvégén különösebb gondot ez nem okozott, hiszen a forgalom sem volt nagy, autóból, gyalogosból is kevesebb volt a megszokotthoz képest. Nem úgy, mint hétfőn, amikor már mindenki munkába igyekezett. A út megtelt kocsikkal, motorokkal, a buszokról rengetegen szálltak le, ez nemcsak kisebb káoszt okozott, hanem balesetveszélyes szituációkat eredményezett.

Nem csoda, hogy olvasóink is megkeresték szerkesztőségünket. Értetlenül álltak az előtt, hogyan lehet megengedni, hogy egy ilyen forgalmas szakaszon napokig ne működjön a lámpa. A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től megtudtuk, hogy a fenti csomópontokban a lámpa az önkormányzat kezelésében áll, ezért a Biokom Nonprofit Kft.-hez fordultunk kérdéseinkkel.

Az áramellátással volt gond

– Hétfőig nem volt áram a jelzőlámparendszer villanyórájáig, ezt hétfőre az E.ON helyreállította – írta lapunknak küldött válaszában a társaság. – Hétfőn azt vizsgálták, hogy miért nincs áram a villanyóra és a jelzőrendszer között.

A jelzőrendszer újbóli működését a helyreállítást végző alvállalkozók hétfőn délelőtt még a hétfői vagy keddi napra vállalták abban az esetben, ha a vezérlőrendszer nem igényel cserét. Időközben a hibát hétfő délutánra sikerült helyreállítani – pontosabban olvasónk jelzése szerint a Jókai utcánál egy ideig csak sárgán villogott a lámpa –, a forgalom már a megszokott rendben haladt az említett szakaszon. A Biokom azt is kiemelte, hogy közlekedési jelzések egyértelműek a területen, így bár odafigyelést igényelt, de a meghibásodás idején is lehetett közlekedni az érintett szakaszon.

Lezárás nehezíti a haladást

Azért a teljes rend mégsem állt vissza, mert a Rákóczi út végén, a Liszt Ferenc Zeneiskola előtti szakaszon az egyik sávot lezárták, munkálatok kezdődtek ott. Komolyabb dugó nem alakult ki, amikor ott jártunk jóformán fennakadás nélkül haladtak az autók, kisebb sorral találkoztunk csak.

Nem volt szükség rendőri irányításra

Egyik olvasónk azt is felvetette, hogy miért nem volt rendőri forgalomirányítás a területen, szerinte erre nagy szükség lett volna ott. Bár a Biokom Nkft. is kiemelte, hogy erre nem volt szükség, a témában megkérdeztük a Baranya Megyei Rend­őr-főkapitányságot is. Válaszukban azt írták, előfordul, hogy a jelzőlámpák meghibásodása miatt a nagyobb forgalmú útkereszteződésekben rendőri forgalomirányítás válik szükségessé.

Amennyiben a rendőrség tudomást szerez a meghibásodásról, és a forgalom indokolja, a balesetek megelőzése érdekében rendőri jelenléttel segíti a közlekedőket. Ha nincs rendőri forgalomirányítás, és a jelzőlámpák sem működnek, úgy a kihelyezett jelzőtáblák szabályozzák az áthaladás sorrendjét. Hozzátették, hogy ilyenkor természetesen a közlekedők részéről még fokozottabb figyelem szükséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!