hitélet

2020.08.29. 07:00

Az örömteli tanulás lehetőségeit tárta fel a nyári tábor

Többek között gyógynövényekkel, vízimalommal, a Székesegyházzal és a bőrművesség kulisszatitkaival is megismerkedhettek sok egyéb élmény mellett azok az ormánsági hátrányos helyzetű gyerekek, akik részt vettek a Katolikus Karitász idei kisszentmártoni nyári táborában.

Felzárkóztató programokat valósít meg a Katolikus Karitász immár két esztendeje az ormánsági hátrányos helyzetű kistelepülésen. Mint ismeretes, ebben a térségben különösen magas az iskolai lemorzsolódás aránya, ezért a segélyszervezet számos olyan élményalapú közösségi és pedagógiai programot szervez, amelyekben az ott élő gyermekek megélhetik az örömteli tanulás lehetőségeit. E célkitűzés mentén szerveződött a kisszentmártoni gyerekek idei nyári tábora is.

A Katolikus Karitász beszámolója szerint a tábor első napján Éger-völgyben és Éger-tetőn jártak a diákok: festő- és gyógynövényeket, illetve ehető növényeket gyűjtöttek, amelyekből salátákat és gyógyteát készítettek. Mindezek mellett kipróbálhatták azt is, hogy hogyan lehet gyapjút festeni csalánnal. Másnap az Orfűi Malmokhoz látogattak el a táborlakók – megismerkedhettek a vízimalom kerekének működésével, majd a papírmerítésről szóló előadást hallgathatták meg.

A következő napon a pécsi Székesegyházban Kajtár Edvárd plébános atya fogadta a csapatot – bemutatta az épületet, és a hit alapjairól is beszélt a gyerekeknek. A Várostörténeti Múzeumban tímárinasok lettek a diákok: a bőrművesekről hallhattak érdekességeket, majd a múzeumlátogatás végén bőrkarkötőket, szütyőket is készíthettek. A Múzeumok utcájában a Zsolnay Múzeum munkatársával izgalmas, zseblámpás pincetúrán vehettek részt, a nap utolsó állomása pedig a Barbakán-kert volt, ahol kvízjátékkal töltött el vidám perceket a társaság.

A Karitász beszámolója szerint a tábor negyedik napján papírt merítettek, papírmasé maszkokat készítettek és körmönfontak. A lányok közül néhány „óvónéni jelölt” a közeli családi napköziben szerzett új tapasztalatokat, majd a tábor egész napos strandolással zárult, a siklósi élményfürdőben.

Építőanyagot kaptak a fürdőszobához

Építőanyagot adott át egy kis­szentmártoni családnak a Katolikus Karitász a „Felzárkózó települések” program részeként. Ezzel az érintett párnak lehetősége nyílik arra, hogy fürdőszobát alakítson ki a házában. A szervezet tájékoztatása szerint az építőanyag költségeit önerőből nem tudták volna előteremteni, a munkát azonban a családfő tudta vállalni. Ezért jelentkeztek abba a programba, melynek keretein belül lehetségessé válik, hogy az otthonukba fürdőszoba is kerüljön.

A Katolikus Karitász a „Felzárkózó települések” programban többek között a lakhatási feltételek javítását tűzte ki célul. A diagnosztikai eszközökkel támogatott folyamatban középpontban a segítendő személyek lehetőségei, az életkörülményeik méltóvá tétele áll. Olyan segítségnyújtás ez, amiben a tulajdonosok aktív részesei a munkának. Önerőből nem tudnák megvásárolni az anyagokat, de a segítséggel mindennapjaikban kapnak hatékony segítséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!