Elite Challenge

2020.08.27. 20:00

Csak a legkitartóbbak teljesítik a kihívást

Vigyázzállásban, lábuknál a megpakolt táska, kezükben a karabély – így várta az utasításokat az a 11 ember, aki szerda reggel még küzdött az Elite Challenge elnevezésű programban, ami vasárnap kezdődött Orfűn.

M. R.

Már ahhoz is nagy bátorság kell, hogy valaki egyáltalán jelentkezzen az Elite Challenge-re, amely egy katonai jellegű kiválasztó program, ahhoz pedig még nagyobb bátorság és kitartás kell, hogy valaki sikeresen teljesítse. Évek óta Orfű ad helyet a rendezvénynek, így idén is ott találkozott az az 5 nő és 18 férfi, aki vállalkozott a kihívásra.

Vasárnap kezdtek bele az ötnapos fizikai és pszichés terheléses képzésbe, szerda reggelre mindössze tizenegyen maradtak, pedig ahogy Koltai Arnold szervezőtől megtudtuk, az igazi kihívás csak akkor kezdődött. A Vizek Napja virradt fel szerdán, vagyis a résztvevők szinte egész nap vízben voltak, egyéni és csoportos feladatokat kellett megoldaniuk, vizesen és dideregve.

A tapasztalatok szerint ilyenkor adják fel a legtöbben a képzést, ami nem csoda, hiszen ekkora már nagyon elfáradnak a résztvevők. A megterhelő feladatok miatt fizikailag kimerültek, alig aludtak valamit, így teljesítőképességük jelentősen lecsökkent. Azonban azok sem lélegezhettek fel, akik teljesítették a vizes kihívást, mert csütörtökön tereptanból vizsgáznak, vagyis egyedül kell visszatalálniuk az erdőből a táborba, végül pedig egy ötven kilométeres túra vár rájuk.

Önmagukat ismerik meg a legjobban

A kérdés természetesen adódik: miért vállalkozik valaki arra, hogy százhúsz órán keresztül kemény fizikai és mentális megmérettetéseknek tegye ki magát? Mi a jó abban, ha alig esznek, isznak, alszanak, és közben még az instruktorok is kiabálnak velük? A válasz ennél sokkal összetettebb, de lényegében azért, hogy megismerjék önmagukat a résztvevők. Ahogy Koltai Arnold fogalmazott, itt lehullik az a maszk, amit az emberek a hétköznapokban viselnek, és találkoznak valódi énjükkel – más körülmények között erre nincs lehetőség. Más emberként kerülnek ki a programból, még akkor is, ha nem sikerül azt teljes egészében teljesíteniük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!