muzeális régészeti lelet

2020.08.16. 17:20

Pécsi nyomozók találták meg az értékes kelta kést

Muzeális értékű kelta kést találtak egy férfi szolnoki lakásában a napokban a Készenléti Rendőrség pécsi nyomozói. Az 50 centiméter hosszúságú, vasból készült kés az időszámításunk előtti III–I. századból származik.

Zs.J.

Pécs, 2017. december 20. Új szolgálati gépjármûvek a Baranya Megyei Rendõr-fõkapitányság udvarán rendezett átadási ünnepségen Pécsen 2017. december 20-án. Hetvenegy autót kapott a megyei rendõrség. MTI Fotó: Sóki Tamás

A régészeti lelet egy szolnoki lakás szekrényéből került elő. Azt ott lakó férfi közölte, hogy egy másik férfitől vásárolta, aki a rendőrségnek azt mondta, hogy ő a kést egy vásárban vette.

Az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya kérdésünkre, hogy miért pécsi nyomozók tartották a házkutatást a szolnoki lakásban, annyit közölt, hogy a nyomozás érdekeire való tekintettel további információt nem áll módjukban adni. Úgy tudjuk, egy nagyobb ügy kapcsán, ahol szintén muzeális értékű régészeti leletek miatt nyomoznak, kerülhetett képbe a szolnoki eset.

Kelta lelőhelyek szép számmal vannak a megyében, úgymint az egész országban. Pécs területéről is több helyről kerültek elő emlékek. Feltételezhető, hogy több elszórt település volt itt a korszakban, hiszen a város több pontján váltak ismertté kelta temetkezések, például a Mecsekalja Általános Iskolánál, Cserkúton, a Basamalom dűlőben, Pécs-Vasason.

– A szolnokihoz hasonló kések vannak a pécsi múzeumban is, főként sírokból kerültek elő. A leletek nagy része kerámia, szórványosan fegyverek is előkerülnek – mondta el Gáti Csilla, a pécsi Janus Pannonius Múzeum régész főmuzeológusa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!