körkép

2020.08.13. 17:30

Végre eltűnhetnek a romos épületek a baranyai kistelepülésekről

Több olyan baranyai falu is van, ahol a düledező, elhagyatott házak látványa rombolja a falu összképét. Ezen segítene egy pályázat révén a magyar kormány.

Zsigmond József

20200720 Árván maradt négy gyerek Pálfán. Sorsuk jobbra fordításáért sokat tesz a faluvezetés. A gyerekek leghőbb vágya, hogy a rossz állapotú házból, ahol most élnek, jobb körülmények közé költözhessenek. A három fiatalabb Búzás gyerek van a képen,

Fotó: Makovics Kornél

Van olyan, amikor autóval átmegyünk egy kisebb településen, a szép, takaros kis házak mellett romos, düledezett épületek rombolják a faluról alkotott összképet. Ezen elhagyatott ingatlanok jelentős része már évek óta üresen áll, és az időjárás viszontagságai miatt egyre rosszabb állapotúvá váltak. Az ingatlan tulajdonosai korábban elhaláloztak és rokonság vagy nem tart igényt a házra, vagy egyszerűen nem foglalkoznak vele. Ezt a kormány is észlelte, és a Magyar falu program keretén belül egy új pályázattal próbál ezen segíteni. Augusztus 11-től az 5000 fő alatti települések pályázhatnak ezen házak megvásárlására 5 millió forint értékig. A cél a szebb, rendezettebb falukép elérése.

Valószínűleg több baranyai település önkormányzata is élni fog a kedvező pályázati lehetőséggel.

– A pályázatról mi is értesültünk. Már ki is néztünk egy ingatlant amit szeretnénk megvásárolni, közösségi célokra – mondta lapunk megkeresésére Habjánecz Tibor, Geresdlak polgármestere, aki hozzátette, hogy a Magyar falu program sok kistelepülés lakosainak körülményein segített már.

Vannak olyan települések, akik nem tartanak igényt a pályázatra. Az ok egyszerű, nincs elhagyatott, romos ingatlan. A pécsi Széchenyi tértől mintegy tíz kilométerre található Romonyán is hasonló a helyzet. Az 550 fős falu vezetője, Miklós Dezső lapunknak elmondta, hogy a település 99 százalékban magyar. Míg Geresdlakon több finn, német, osztrák vásárolt ingatlant, addig náluk magyarok vettek házakat.

– Pár évvel ezelőtt még voltak üresen álló épületek, de azok már elkeltek. A mostani Magyar Falu Program új pályázatán így nem tudunk részt venni. Korábbi pályázaton már indultunk, tavaly egy kis traktort tudtunk beszerezni, amivel a téli síkosságmentesítést és tavasszal, nyáron a község területén a kaszálást tudjuk elvégezni – hangsúlyozta Miklós Dezső.

Szeptemberig pályázhatnak a falvak

Megjelentek az idei utolsó pályázatok a Magyar falu program keretében, ezúttal 12 milliárd forint összegben lehet pályázni önkormányzati kerékpárutak építésére, temetőfejlesztésre, építési telkek kialakítására, valamint elhagyatott ingatlanok közcélra történő megvásárlására. Mint a pályázatban írták: ezeknek az ingatlanoknak önkormányzati tulajdonba történő kerülése elősegíti a rendezett falukép kialakítását az 5000 fő alatti településeken. Pályázni augusztus 11-től szeptember 10-ig van lehetőség az önkormányzatoknak. A támogatás feltétele, hogy a megvásárolt ingatlan a pályázó százszázalékos tulajdonába kerüljön. Az épületet az önkormányzat felújíthatja, elbonthatja, parkosíthatja, egy a cél, az ingatlan kizárólag közcélra használható. Korábban a Magyar Falu Program keretében lehetett pályázni többek között orvosi eszközök beszerzésére, önkormányzati utak, hidak, járdák felújítására, tanya- és falugondnoki buszok beszerzésére, óvodai és iskolai sporttermek, tornaszobák fejlesztésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!