politika

2020.09.30. 20:00

A saját szavazóbázisa is elégedetlen a pécsi városvezetéssel

Az elmúlt hetekben volt, aki csak a hozzászólásaival, más pedig nyílt levél megfogalmazásával esett neki annak a városvezetésnek, amelyet éppen ők támogattak, s végül hatalomra is kerültek. A balliberálisok pedig az MSZP-hez közvetve, vagy közvetlenül kapcsolódó embereknek osztanak posztokat.

Bóka Máté

Már az egyik legnagyobb balliberális közösségi csoportban is megjelentek azok a hangok, amelyek szerint „Péterffynek és csapatának mennie kell”, mert nem erre szavaztak. A balliberális szavazóbázisnál, aktivistáknál, értelmiségieknél a Művészetek és Irodalom Házát, a Zsolnay Kulturális Negyedet, a Kodály Központot, az ókeresztény sírkamrákat is működtető ZSÖK Nkft. ügyvezetői igazgatói posztja volt az utolsó csepp a pohárban, miután egy olyan vezetőt küldtek a cég élére, aki korábban autófinanszírozással, -értékesítéssel foglalkozott. Ráadásul a DK-s alpolgármester, Bognár Szilvia összetűzésbe – igaz, lehet ez csak a színfalak előtt a közönségnek szólt – került a polgármesterrel, Péterffy Attilával, mivel ő a baloldali értelmiségtől érkező jelölteket támogatta Péterffyvel szemben.

Az elvileg a civileket a közgyűlésben képviselő, P. Horváth Tamás is gyorsan megváltoztatta álláspontját – vélhetően valamilyen alku miatt –, amiért a saját támogatói bázisa orrolt meg rá, de egyre többen vélekednek úgy, nem ezt várták tavaly októberben. Mindezek következménye lett az, hogy a mostani városirányítást korábban nyíltan segítő – magát függetlennek nevező – baloldali sajtó is beleszállt a városvezetésbe.

Időközben pedig két nyílt levélben is megszólították a polgármestert: az egyiket a kilakoltatásokért aggódó civilek fogalmazták meg, a másikat egy pécsi egyetemi oktató, Kovács Balázs írta, aki még a polgármesteri kampányban vett részt egy kisebb körben szervezett ötletcserén Péterffyvel.

Most azonban azt közölte, hogy vannak olyan jelek, amelyek magyarázatra szorulnak – a csalódottaknak is –, és amelyek egyfajta visszafordulási folyamatot vetítenek előre.

Feltűnőek az MSZP-s kötődések

A korábban függetlenségét és szakmaiságát hangoztató városvezetés olyan kinevezésekről döntött, amelyek közvetve, vagy közvetlenül az MSZP-hez köthetőek: polgármesteri biztos lett Gyurcsány Ferenc volt államtitkára, Török Ottó, a szintén a Gyurcsány-kabinetben államtitkári posztot betöltő Elbert Gábor írhatta meg a városi sportkoncepciót, MSZP közeli laptól érkezett a városházi sajtótanácsadó, Barabás Béla és a PSN Zrt. vezére, Máté János is. A Biokom Nkft. élére társügyvezetőnek kinevezték Meixner Barnát, a volt MSZP-s alpolgármester fiát, akit az előző MSZP-s városvezetés már delegált vezetői pozícióba. A Tettye Forrásház vezére pedig szintén olyan vezető lett, Brandstätter Gábor személyében, akinek szintén családján keresztül – apja MSZP-s kormány alatt volt minisztériumi osztályvezető, de ’89-ben még tanácselnök is lett volna – közvetve kötődése van az párthoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!