résen kell lenni

2020.09.24. 08:02

Dúsgazdagok nevével próbálnak pénzt szerezni a csalók

A csalók nem ismernek lehetetlent, újabb és újabb fortélyokat találnak ki, miként szerezhetik meg a hiszékeny emberek pénzét.

Zs. J.

Forrás: Shutterstock

A legújabban a közösségi oldalakon próbálkoznak, van mikor gazdasági vezetők, például Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc, vagy magyar celebek kamu nyilatkozatait használják fel, hogy az emberek személyes adatait (email cím, lakhely, bankszámla szám) illetve pénzét szerezzék meg.

Az elmúlt hetekben olyan cikk jelent meg, ahol azt írták, hogy az egyik televízió műsorában hangzott el, hogy egy új „vagyonosodási kiskapu” létezik, ami révén 3-4 hónapon belül bárki milliomosossá válhat. Itt úgy közölték, mintha Csányi Sándor, illetve más magyar celeb nyilatkozott volna a televíziónak az új, Trader nevű automatikus kriptovaluta-kereskedő programról, amely Ausztrália, Ázsia, Észak-Amerika, Európa embereinek segít rövid idő alatt vagyonokat felhalmozni. Mint írták, az interjú után néhány perccel az egyik nagy magyar bank felszólította a tévécsatornát, hogy állítsák le a Csányi interjújának sugárzását, de mint hozzátették, már túl késő volt.

Az OTP Bank korábban azt közölte, hogy jogi lépéseket tesz az internetes csalás ügyében. Megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, akik lapunknak elmondták, hogy az üggyel kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya feljelentés alapján az elmúlt napokban feljelentés kiegészítést rendelt el, mely eljárás jelenleg folyamatban van. Hozzátették, hogy a bűncselekmény elkövetőinek azonosítása, a bizonyítási eszközök beszerzése is a nyomozás feladata. Mint más bűncselekmények esetében is, vannak egyszerűbben és vannak nehezebben felderíthető ügyek.

Nem minden hír valós

A közösségi oldalak lehetővé teszik, hogy a felhasználó bárkivel kapcsolatba lépjen, illetve vele bárki felvegye a kapcsolatot. A csalások tipikus elkövetési formája, hogy nagyon kedvező üzleti lehetőséget kínálnak, minimális befektetéssel lehet szert tenni jelentős haszonra, esetleg külföldi, jól fizető munkát ajánlanak némi közvetítői díjért cserébe. A túl kedvező ajánlatokat minden esetben fenntartással kell kezelni, lehetőség szerint más források felhasználásával ellenőrizni szükséges azokat. A közösségi portálokon csak megbízható, ellenőrzött híreket osszunk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!