babybumm

2020.09.18. 07:00

Több gyerek született idén megyénkben is

A megye népessége már évek óta csökkenő tendenciát mutat, egyelőre nem is látszik, hogy ez megfordulna. Jó hír viszont, hogy idén az első félévben valamelyest csökkent a természetes fogyás mértéke.

M. R.

Fotó: Löffler Péter

A népesség alakulását alapvetően – a különböző népességmozgások mellett – a születések és a halálozások számának különbsége határozza meg, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) is ennek alakulását vizsgálta egy nemrég megjelent közleményben. Az adatok szerint 2020 első félévében szinte minden megyében nőtt a születések száma az előző év azonos időszakához képest, ez alól Baranya sem kivétel. Amíg 2019-ben júliusig 1387 gyermek látta meg a napvilágot megyénkben, addig 2020-ban ugyanebben az időszakban 1549. Eközben a halálozások száma valamelyest csökkent, az év első hat hónapjában csaknem 2500-an hunytak el, kétszázzal kevesebben, mint 2019-ben.

Ebből azonban az is látszik, hogy a születések száma jócskán elmarad a halálozási statisztikáktól, ami azt jelenti, hogy a megye népessége még mindig fogy. Jó hír viszont, hogy az üteme csökkenni látszik. A lélektani négyszázezres küszöböt már régen elhagytuk, utoljára 2005-ben éltek ennyien a megyében. Az év eleji adatok szerint 359 ezren laknak Baranyában, kétezer fővel kevesebben, mint 2019 elején. A népesség egyébként már 1990 óta fokozatosan csökken – a KSH adatai idáig nyúlnak vissza –, akkor még több mint 418 ezren laktak megyénkben.

A nálunk megfigyelhető trend, vagyis a születésszámok növekedése és a halálozások csökkenése egyébként az egész országra jellemző. A KSH statisztikája alapján országosan a születések száma 4,9 százalékkal több, a halálozásoké 5,1 százalékkal volt kevesebb, mint 2019 azonos időszakában. Az év első hét hónapjában összesen 52 ezer gyermek jött napvilágra, ezzel szemben csaknem 74 ezren haltak meg. Ezekből az adatokból adódóan a természetes fogyás örvendetes módon 23 százalékkal, 6480 fővel csökkent 2019 január–júliusához képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!