Besegít az állam

2020.10.01. 11:30

Bolt nyitására pályázhatnak a falusi önkormányzatok

Jövő év márciusától pályázható lesz a Magyar Falu Program keretében a falusi kisboltok megnyitására szolgáló támogatási keret – jelentette be a Községek és Kistelepülések Országos Szövetsége ülésén Gyopáros Alpár, a Magyar Falu Program kormánybiztosa.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Automatikusan generált description

Fotó: Löffler Péter

Pár évvel ezelőtt egy háromgyermekes család költözött Drávaszerdahelyre, és a polgármester arról érdeklődött, miért ezt a települést választották. A válasz az volt: „mert itt van bolt”.

Egy családnak óriási könnyebbség, hogy reggelente friss kifliből készíthetik a szendvicset a gyerekeknek, vagy a vasárnapi főzés alkalmával a hiányzó tejfölért is csak a helyi boltba kell átugrani, nem pedig egy másik településre beutazni. Drávaszerdahely önkormányzata negyedik éve tartja fenn a helyi boltot, mely most mintául szolgálhat azon településeknek, ahol erre ugyanúgy igény lenne.

– Be kell látnia az önkormányzatoknak azt, hogy a vállalkozók már nem fognak boltot nyitni ilyen kistelepüléseken, hiszen nem éri meg nekik. Mi annak idején létrehoztunk egy kft.-t, és az volt a cél, hogy a bolt működtesse magát, termelje ki a dolgozói béreket és járulékokat. Fontos, hogy ne bevételi forrásként tekintsen az önkormányzat a boltra, hanem alapvető feladatként kezelje az üzlet működtetését, hiszen ez az egyik fontos feltétele az elvándorlás megakadályozásának – mondta Alpár György, Drávaszerdahely polgármestere.

A kormánybiztos bejelentése szerint jövőre a Magyar Falu Program pályázati kiírásai között szerepelni fog a bolt nyitása. Olyan falvak pályázhatnak erre, amelyekben nincs bolt, hiszen az semmiképpen nem cél, hogy a meglévő vállalkozásokat tönkretegyék. Emellett kell rendelkeznie az önkormányzatnak egy saját tulajdonú helyiséggel, amelyet a pályázati támogatásból felújíthat, beszerezheti a szükséges eszközöket, feltöltheti az üzletet árukészlettel és várhatóan valamennyi ideig bérjárulék-támogatást is kap majd a nyertes pályázó.

Felkészülve várhatják a települések a pályázati kiírást

Amikor még a megyei önkormányzat elnöke volt Nagy Csaba, akkor a drávaszerdahelyi polgármester megkereste őt, hogy az önkormányzati nonprofit bolt példáját bemutassa. Megnézték, hogy a faluban hogyan működtetik az üzletet, és készítettek egy javaslatcsomagot, amelynek segítségével az önkormányzatok meglévő épületekben alap árukészlettel rendelkező élelmiszerboltot tudnak nyitni, és így hozzájárulnak ahhoz, hogy az életkörülmények a falun ne különbözzenek a várositól. Szolid árréssel, szolid árakkal ki tudja szolgálni élelmiszerekkel a falun élő embereket. Nagy Csaba elmondta, bemutatták Gyopáros Alpárnak a terveket és sokféle javaslatot tettek, amelyben a kormány is lehetőséget látott.

Október második felében Drávaszerdahelyen egy szakmai napot szerveznek, ahol Alpár György bemutatja az érdeklődő polgármestereknek a bolt nyitásához és működtetéséhez szükséges információkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!