ÉLŐ

2020.10.20. 11:22

Közgyűlés: Újabb belső konfliktus a pécsi a városvezetésben

Lapunk folyamatosan frissítve, élőben tudósít az éppen zajló közgyűlésről.

B. M.

Azt követően, hogy a DK-s alpolgármester, Bognár Szilvia nem támogatta a Pécs Története Alapítvány egymillió forintos támogatását, ezzel Péterffy Attila polgármester javaslata mellé nem állt oda, az MSZP-s frakcióvezető indítványára Bognár egy másik alapítvány támogatásáról szóló javaslatát elnapolta a testület.

Már a pénzügyileg nem túl jelentős, ám annál szimbolikusabb ügyekben is komoly konfliktusok lehetnek a háttérben a DK-s alpolgármester és a városvezetés között. Ugyanis a pécsi közgyűlésen miközben a képviselők többsége támogatta a város múltját feldolgozó és komoly szakmai kiadványokat megjelenítő Pécs Története Alapítvány egymillió forintos támogatását, addig éppen a kulturális területekért felelős Bognár Szilvia nem – ő tartózkodott a szavazásnál – , mondván nem látja át teljesen a szervezet munkáját. Az előterjesztést azonban Péterffy Attila polgármester jegyezte, a pénzt Pécs nagymonográfia 3. kötetének kiadásához szükséges nyomdai költségekre kérték.

Ezt követően viszont egy olyan előterjesztést tárgyalt a közgyűlés, amit éppen Bognár Szilvia alpolgármester terjesztett a közgyűlés elé, amely a Nő az Esély Egyesületnek a Rákóczi u. 73. alatt található 23 négyzetméteres üzlethelyiséget adta volna oda.

Az alpolgármester azzal indokolta a lépést, hogy az egyesület célja a mélyszegénységben élők és hátrányos helyzetű családok segítése, valamint a kilátástalan élethelyzetbe került emberek megsegítése.

Barkóczi Csaba (Fidesz) képviselő azonban arról beszélt, hogy a komlói székhelyű szervezet egy olyan személy, Garzó Gábor családi érdekeltségében van, aki korábban számos ellenzéki tüntetés aktív szereplője volt, de az MSZP egykori pécsi székházában is osztott már ajándékot, a közösségi médiában pedig olyan kijelentései voltak, miszerint „a jelenlegi hatalmat le kell fejezni, és ezt értsd szó szerint”, vagy éppen egy képhez azt írta, hogy „nedves a csajnak a bugyija, kezet foghatott a nemzet gazemberével”. Szerinte tehát az előterjesztés a 2022-es választásra való felkészülésről szól már.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető pedig arra tért ki, ha a szervezet leginkább a keleti városrészben fejti ki a tevékenységét, akkor miért nem külső kerületekben kapnak helyet, ráadásul ha adományt gyűjtenek, akkor talán nagyobb ingatlanra is lenne szükségük. Kővári János (ÖPE-KNDP) utalt arra is, hogy egy DK-s aktivistáról van szó.

Bognár Szilvia ugyan elhatárolódott a szervezet vezetőjének kijelentéseitől, ugyanakkor állította, neki fogalma sincs az illető párthovatartozásáról.

Az MSZP-s frakcióvezető Nyőgéri Lajos – akit egyébként valójában a baloldali koalíció vezetőjének is tartanak, vagy legalábbis az egyik legbefolyásosabb politikusának – azt indítványozta, hogy napolják el a szóban forgó előterjesztést, amit aztán a többség el is fogadott.

Mint ismert, Bognár Szilvia legutóbb a Zsolnay-negyed új vezetőjének kinevezése kapcsán fejtett ki ellenvéleményt Péterffyvel szemben, s bár alulmaradt a vitában – miután Péterffy jelöltje került a negyed élére -, később vélhetően a politikai befolyását is erősítendő, belépett a Demokratikus Koalícióba annak ellenére, hogy korábban ettől még elzárkózott.

Leszavazták az intézkedési csomagot

Ahogy az már várható volt, a baloldali városvezetés leszavazta Kővári Jánosnak konstruktív, több évre szóló, fenntartható város kialakítását célző javaslatcsomagját. Ebben az e-buszok beszerzése és tesztvárosa projekt, új elkerülő út építése, illetve folytatása, a kerékpáros hálózat bővítése, a belváros forgalmi rendjének felülvizsgálata is szerepelt. Ruzsa Csaba alpolgármester több, hasonló jellegű elképzelésről is beszámolt, így például az e-buszok beszerzésével kapcsolatosan a város is tárgyal, illetve szólt arról, hogy felmérik a közlekedési helyzetet is Pécsen, e-közbringákat pedig szintén vizsgálják. Ennek ellenére utasították el a konkrét intézkedési tervet.

A nemzeti oldal számos kérdést intézett a városvezetéshez a közgyűlés végén

Többek között a kampányban tett ígéretek kapcsán a szakmaiságot, a pécsiséget, a párbeszédet kérték számon. Kővári János például megemlítette a budapesti volt MSZP-s államtitkár, Török Ottó Pécsre hozatalát havi 1,1 milliós fizetésért, az egyetem és az iparkamarával való nehézkes kommunikációt – hónapokig várnak a városvezetés válaszára szerinte -, vagy a vásárcsarnokkal kapcsolatban azt is, hogy óriási felháborodást okozott annak bezárásáról szóló hír, miközben már hónapokkal ezelőtt elkezdhették volna a munkát. Érdeklődött arról is, hogy milyen eredményeket tud felmutatni az önkormányzat az eltelt egy évben, illetve szerinte arrogáns és kiosztó hangnemet enged meg a polgármester, holott jól várost vezetni csak párbeszéddel lehetne.

Péterffy Attila polgármester szerint alig volt érdeklődő a közmeghallgatáson, ezért nem is volt óriási a felháborodás.

- Sem az új, sem a régi vásárcsarnok ügye nem új kérdés, ha az új vásárcsarnok építését 2019 áprilisban elkezdik, akkor nem kellene átmeneti megoldásban gondolkodni, a források kapcsán valóban vártunk, mert meg akartuk várni a kormány döntését – fogalmazott, aki szerint éppen a párbeszéd miatt lett a közmeghallgatás témája az új vásárcsarnok. Az eredmények kapcsán azt mondta, hogy a város költségvetését rendezik, a 2020-as év a takarékoskodás jegyében telt, a közösségi közlekedés teljes felmérését is megkezdték, a gazdaságfejlesztési alapot is elkezdték felállítani, létrejött a gazdaságfejlesztési struktúra, de a Misinatető fejlesztést is megvalósíthatóvá próbálják tenni. Péterffy egyébként azt is mondta Kővárinak, hogy „csupa zöldséget beszél”.

Erotika, eszetlen nyilatkozat

Barkóczi Csaba (Fidesz) képviselő egyik kérdésében a város főátvilágítójának, Bodnár Imre ügyvédnek azon posztja kapcsán érdeklődött Péterffynél, hogy a városvezetővel szoros kapcsolatban lévő ügyvéd a háromgyermekes édesanya, Varga Judit miniszter egyik jogi témában tett videóját úgy kommentálta, hogy „inkább pornózott volna”. A képviselő ennek kapcsán azt tudakolta, hogy vajon az ügyvéd pártatlanul, elfogulatlanul képes dolgozni akkor, ha olyan mértékben ellenérzésekkel van tele a jobboldallal szemben, hogy képes egy háromgyermekes édesanyát is megalázni, és a polgármester elhatárolódik-e a kijelentéstől?

A városvezető kijelentette, szakmai alapon, eredményeik alapján választja ki a munkatársait. Az, hogy hova mit ír, az ő magánügye, a kijelentéstől nem határolódik el, bár nem tartja szerencsésnek, ha „eszetlen módon” nyilatkoznak – tette hozzá.

Többe kerül az Árpád suli felújítása

A pécsi önkormányzat nettó 67 millió forint többletet biztosít az IMS-szerkezetű iskola felújítására, miután ennyibe kerülnek azok a pótmunkák amiket előzetesen még nem tudhattak a szakemberek.

Ruzsa Csaba alpolgármester szerint az igény nagy részét igazságügyi szakértő is indokoltnak találta.

Az iskolában várhatóan a következő tanévtől indulhat meg az oktatás.

Petíció a családokért

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető beszélt arról is, hogy petíciót indítottak a pécsi családok érdekében. Azt javasolják, hogy mentesüljenek a bölcsődei térítési díjak alól a Pécsett állandó lakcímmel rendelkező, gyermeket nevelő családok. Ne kelljen helyi építményadót fizetnie a legalább három kiskorú gyermeket nevelő nagycsaládosoknak addig, amíg a legkisebb gyermek be nem tölti a 18. életévét, vagy a továbbtanulás esetén az első képesítését meg nem szerzi.

Javasolják a szombati házasságkötés díjmentessé tételét abban az esetben, ha legalább az egyik házasuló fél az első házasságába lép.

Reluxa és fejlámpás akció

Barkóczi Csaba fideszes képviselő az elmúlt hetekben lezajlott időközi választásokról szólva kitért a mohácsi választásra is, amelyen az a Csorbai Ferenc is elindult polgármesterjelöltként, aki tavaly ellenjelölt nélkül, a mohácsiak totális támogatása nélkül lett polgármester Szekó József tragikus halála után. Csorbai pedig a Péterffy Attila sajtóból ismert kávézópartnerének, a volt MSZPs pénztárnoknak, Puch Lászlónak a veje. Péterffy Attila pedig még mellette is kampányolt, többször is ellátogatott Mohácsra, de a vége a polgári oldal győzelme lett.

- Aztán egy fejlámpás akcióval kellett Csorbai úrnak besurranni a városházára a választás éjszakáján, hogy onnan különböző dolgokat elvigyen. Éppen ezért Pécsen 2024-re redőny- és reluxa beszerzésre szeretnék javaslatot tenni, talán addigra sikerülhet – mondta

Mint azt a Mohácsi Újság.hu hírportál megírta, komlói rendőrök nyomoznak a mohácsi városházáról elvitt iratok miatt. Az időközi választás utáni éjszakán ugyanis ismeretlenek jártak a . városházán, ahonnan iratokkal távoztak. Csorbai Ferenc, Mohács korábbi, MSZP-s polgármestere később elismerte közösségi oldalán, ő járt a hivatalban a választást követő éjszakán. Azt írta, csak a személyes holmiját vitte magával, iratokról nem tett említést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!