vajon miért?

2020.10.05. 11:30

Takarítják, de mégis koszosak a pécsi buszmegállók

A pécsi buszmegállók állapotára panaszkodtak olvasóink, szerintük ugyanis szükséges lenne a gyakoribb takarítás.

M. R.

Fotó: Ladóczki Balázs

– Korábban arról szóltak a hírek, hogy fertőtlenítik a buszmegállókat – jelezte egyik olvasónk a napokban. – Ha ezt nem is teszik meg, de legalább magasnyomású mosóval végezhetnének rendszeres takarítást. A Konzum előtti buszmegállónál a burkolat elképesztő, hogy milyen állapotban van, ráadásul vizeletszagtól bűzlik a terület.

Sajnos több helyen is hasonló állapotok uralkodnak, cigicsikkek, üres palackok és mostanában eldobált maszkok csúfítják a várókat. Pedig a Biokom rendszeresen takarítja a megállókat, ahogy az a lapunknak küldött közleményükből is kiderül. Ahogy a társaság írja, a közterület-takarítási munkák esetében a megállóhelyeket különböző fenntartási kategóriákba sorolják, és ehhez rendelik a tisztítási munkák intenzitását. Sokkal gyakoribb munkavégzést igényel például a Csontváry utcai buszmegálló, mint mondjuk a Felső utcában lévők.

Kiemelték azt is, hogy a Konzum előtti megállók tartoznak a legmagasabb kategóriába, ami azt jelenti, hogy minden nap reggel hat és este tíz óra közötti időszakban legalább naponta négyszer végeznek hulladékgyűjtési és burkolatseprési munkákat a területen. Márciustól novemberig pedig hetente legalább egyszer tárcsás súrológéppel vagy nagynyomású mosóberendezéssel is lemossák a burkolatokat. Ennek során szükség szerint a foltok eltávolítására különböző oldószereket vagy fertőtlenítőszereket használnak.

Hozzátették azonban azt is, hogy hiába fektetnek sajnos ennyi energiát a volt Konzum Áruház környékének takarítására, az sokszor szélmalomharcnak tűnik.

Nem indokolt most a fertőtlenítés

A koronavírus-járvány első hulláma során április elejétől június közepéig végezték a Biokom munkatársai a közterületek folyamatos fertőtlenítését. A fehér védőruhába bújt emberek antivirális hatású szert permeteztek szét a forgalmasabb buszmegállókban, valamint az üzletek, gyógyszertárak környékén.

Lapunk érdeklődött arról is, várható-e, hogy a jövőben is lesz ilyen munka. A pécsi önkormányzat válaszában úgy fogalmazott, minden feltétel adott ahhoz, hogy szükség esetén ez a fajta munka akár néhány napon belül újra elkezdődjön. Azt illetően, hogy a közterületek fertőtlenítése szükséges-e, egészségügyi szakértőkkel és hatóságokkal egyeztetnek, de ők ezt jelenleg nem tartják indokoltnak.

Sokat javult a maszkviselési morál

A Tüke Busz Zrt. érintésmentes, szenzoros fertőtlenítő berendezéseket szerelt fel tíz pécsi buszra. Ahogy a társaság lapunknak megírta, az első tapasztalatok igen pozitívak, de megjegyezték, hogy az eltelt időszak és a következő hetek is egyelőre még a tesztüzem kísérleti időszakához tartoznak. Fokozottan figyelik az érintésmentes adagolók kapacitását, a felhasznált mennyiséget, a fertőtlenítő utántöltésének gyakoriságát, a berendezések megbízhatóságát és a többi körülményt is, a tapasztalatok alapján pedig további berendezéseket is felszerelhetnek. A társaság hozzátette, hogy az utóbbi időben a maszkviseléssel kapcsolatos tapasztalatok is kedvezők, kevesen vannak, akik ne viselnék a védőeszközt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!