fő a tisztaság

2020.10.09. 14:00

Vigyáznak a hajléktalanokra Pécsen

A hajléktalanok szálláshelyei a központi eljárásrendeknek megfelelően működnek Pécsen a koronavírus-járvány második hullámában is.

M. R.

Ahogy Fonyó Józseftől, a Támasz Alapítvány Integrált Intézményének vezetőjétől megtudtuk, a maszk használata, a fertőtlenítés és a gyakori kézmosás korábban is gyakorlat volt az intézményeikben, a belépésnél pedig most már lázat is mérnek. A legszigorúbb intézkedéseket a Hajléktalanok Otthonában vezették be, ott teljes látogatási és kijárási tilalmat rendeltek el, az átmeneti szállókon pedig csak látogatási tilalom van, az ellátottak szabadon mozoghatnak.

Fonyó József azt is hozzátette, jelenleg fertőzöttről nem tudnak, így szigorúbb intézkedéseket nem kell hozni. A járványügyi helyzet súlyosságától függően azonban a szabályozás bármikor változhat. Remélik, hogy erre nem kerül sor, hiszen a tél alapvetően egy sokkal nehezebb időszak a hajléktalanellátás szempontjából, de erre is felkészültek.

– Jellemző, hogy több ellátottunk a melegebb időszakokat inkább kint tölti, télen viszont igénybe veszik szálláshelyeinket – mondta el Fonyó József. – Éppen ezért november elején kinyit a Dugonics utcai krí­zisszálló is, amely ötvenöt férőhelyet biztosít a rászorulók részére.

Szintén november 1-től az utcai szolgálatok működése három műszakra áll át, illetve szükség esetén a krízisautó is igénybe vehető. A Dél-dunántúli Regionális Diszpécserszolgálat pedig továbbra is hívható a nap 24 órájában. A 72/233-169-es telefonszámon tudjuk bejelenteni, ha valaki a közterületen segítségre szorul. Amennyiben úgy látjuk, hogy azonnali orvosi beavatkozásra van szükség, akkor természetesen a mentőszolgálatot kell értesíteni, a diszpécserszolgálat akkor tud segíteni, ha szállásra, meleg italra vagy élelemre van szüksége az otthontalan embernek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!