A Marsra készültek

2020.11.01. 13:49

Egyedi megoldásokat találtak ki az űrutazáshoz pécsi fiatalok

A Pécsi Kulturális Központ 2020-ra „Space Challenge 2020” versenyt és programot szervezett a város és a megye fiataljai részére a Külgazdasági és Külügyminisztérium Űrkutatásáért és Űrtevékenységért felelős miniszteri biztosának támogatásával. A verseny díjátadóját nemrég tartották a pécsi Hattyú-házban.

Zs. K.

A Pécsi Kulturális Központ felhívásában arra ösztönözte a diákokat, hogy alkossanak olyan egyedi megoldásokat, amelyek segítséget nyújtanak a Marsra készülő, vagy a Marson élő embereknek. A pályázóknak többek között épített robottal, számítógépes 3D modellel, animációval, számítógépes játékkal, applikációval is lehetett nevezni. Az egyedi megoldásokat a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Baranyai Területi Szervezetének tagjai bírálták.

Az 5-6. osztályos tanulók között első helyezést ért el Nasir Pirooz Bence (Koch Valéria Iskolaközpont), a 7-8.osztályosok között Erdősi Gréta és Erdősi Dávid (Jurisics M. Általános Iskola) munkáját találták a legjobbnak, a középiskolások között pedig Szénássy Ákos (PTE 1. sz. Gyak. Ált. Isk.) és Kásádi Csongor (Leőwey Klára Gimnázium) közös munkája aratta a legnagyobb sikert. Bálint Márton (Koch Valéria Iskola Központ) pályázata a közönségdíjat érdemelte ki.

Horzsa Gábor, a Pécsi Kulturális Központ munkatársa elmondta, a pandémiás helyzetben nehezen tudtak a gyerekek közreműködö segítséget kapni felnőttektől, ennek ellenére a diákok ügyesen megoldották a feladatot. A díjátadót egyébként eredetileg májusban tartották volna, ahová Farkas Bertalan is eljött volna, aki épp 40 éve volt az űrben, a rendkívüli helyzet miatt azonban elhalasztották az eseményt. A verseny a diákok megmérettetésén túl a technikai kultúra jelentőségére és fejlődésének fontosságára is felhívta a résztvevő fiatalok figyelmét.

Minden pályázó elismerésben részesült, mindenki kapott Space Challenge 2020 feliratú pólót, a korosztályok legjobbjai, valamint a legtöbb közönségszavazatot kapott pályamunka készítői pedig több százezer forint értékű laptopot vagy táblagépet kaptak jutalmul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!