NAV

2020.12.30. 07:00

Hajón csempészték volna a szerb cigit a matrózok

Különleges évet tudhat maga mögött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is a koronavírus-járvány következtében – előtérbe kerültek például a biztonságosabb, digitális kommunikációs csatornák az ügyintézés során. A pénzügyőrök adózatlan cigarettára is bukkantak az idén.

Wald Kata

Törökbálint, 2015. november 2. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy elõzõleg az árokba borult, cseh rendszámú autóban talált csempészett dohányárut pakolják ki az M1-es autópálya 16-os és 17-es kilométere közötti szakaszán, Törökbálint közelében 2015. november 2-án. A felborult személyautóban két ukrán állampolgár utazott, egy férfi és egy nõ. A helyszínelõ rendõrök 994 karton, adójegy nélküli, tizenegymillió forint értékû cigarettát találtak az autóban. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Mihádák Zoltán

A koronavírus-járvány miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is különleges évet tudhat maga mögött. A védekezést speciális eljárással segítették, azaz megkülönböztetett figyelemmel és gyorsasággal kezelték az állami szervek részére érkező védőfelszerelések, orvosi eszközök vámeljárásait azért, hogy a kizárólag kifogástalan minőségű eszközök mielőbb eljussanak rendeltetési helyükre.

A járványhoz kapcsolódó intézkedés, hogy – összhangban a kormányablakok ügyfélfogadási rendjével, ami a veszélyhelyzethez kapcsolódó kormányzati intézkedések betartását szolgálja – a kormányablakokban működő NAV-ablakokban 2020. november 12-től a személyes ügyintézéshez előzetes időpontfoglalásra van szükség.

Idén hétszázezerrel többen intézték adóügyeiket ügyfélkapun, és nagyjából ugyanennyivel csökkent a NAV ügyfélszolgálatain személyesen megjelenő ügyfelek száma. A koronavírus-járvány miatt előtérbe kerültek a biztonságosabb, digitális kommunikációs csatornák.

Mint azt Barlai Krisztina, a NAV baranyai szóvivője az idei évet összefoglalva kiemelte, az szja 1+1 százalékáról idén is május 20-áig lehetett rendelkezni. A tapasztalatok szerint a legtöbben gyermekek gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk egyik 1 százalékát. – A felajánlás a NAV felületén kevesebb időbe telik, mint egy pizzarendelés, a támogatott szervezeteknek pedig óriási segítséget jelent – emelte ki a szóvivő.

Az év egyik hírértékű eseménye volt, hogy a NAV mohácsi munkatársai csaknem 200 doboz adózatlan cigarettát találtak egy tolóhajó raktárában. A pénz­ügyőrök egy román honosságú, több uszályt irányító tolóhajót vizsgáltak át, és a hajó orrészén, az egyik raktárban szerb zárjegyes adózatlan cigarettára bukkantak. A hajó legénysége igyekezett a pénzügyőrök figyelmét csak az uszályokra terelni, de a viselkedésükkel ellenkező célt értek el: az alapos átvizsgálás után előkerültek a bontott és a bontatlan csomagolású cigaretták is. A pénzügyőrök ezeket lefoglalták és elkobozták. A kiszabott 233 ezer forint bírságot a hajó személyzete megfizette.

Ami pedig a jövő évet illeti, 2021-ben ismét bővül az online intézhető ügyek köre a NAV-nál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!