sok a dolog, sok az ügy?

2020.12.10. 15:14

Újabb alpolgármestert nevezett ki Péterffy, a Fidesz reagált

Nyőgéri Lajos már az előző szocialista városvezetések idején is komoly pozíciókat töltött be, volt a párt városi elnöke, de az új baloldali városvezetés egyik első botránya is hozzáfűződik, amikor tavaly úgy nevezték ki a gazdasági bizottság elnökének, hogy korábban eltiltották a cégvezetéstől. Most ő lett a harmadik alpolgármester.

B. M.

Fotó: Yasuhiro Kobayashi

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke hiába járt nemrég a pécsi városházán – vélhetően – azért, hogy a városvezetés tagjai között kialakult konfliktust rendezze, ez még tovább mélyült. Immár a DK-s alpolgármestertől, Bognár Szilviától feladatköröket vettek el azzal, hogy Péterffy Attila polgármester kinevezte Nyőgéri Lajost is alpolgármesternek, aki a szociális, népjóléti és lakásgazdálkodás területéért fog felelni. Ezzel pedig Bognár Szilvia és Ruzsa Csaba mellett immár három tisztségviselője van Pécsnek.

A polgármester mindezt úgy lépte meg, hogy éppen ezen héten kedden, tehát két napja megtartott online közgyűlésen (amelynek videofelvételét nyilvánosságra szokták hozni) az alpolgármesteri kinevezésről egyáltalán nem tárgyaltak a képviselők.

Ahogy az várható volt, a DK nem támogatta az elképzelést. Kunszt Márta frakcióvezető a Dunántúli Naplónak azt mondta, hogy nem tartották szükségesnek a harmadik alpolgármester kinevezését, és ezt írásban is közölték a polgármesterrel, de a miértekre már nem felelt.

Úgy tudjuk, hogy a rágalmazás miatt korábban már elítélt Nyőgéri mellett egyébként Fogarasi Gábor jobbikos frakcióvezető is esélyes volt az alpolgármesteri posztra. Őt is kerestük, de nem vette fel a hivatali telefonját, Ágoston Andrea, a Mindenki Pécsért – Öttorony frakcióvezetője ezt ugyan megtette, de nem nyilatkozott, a Momentum frakcióvezetője, Sajgó György pedig írásban kért kérdéseket.

Ismert, Nyőgéri Lajos tavaly azt követően volt kénytelen lemondani a gazdasági bizottság elnöki posztjáról, hogy kiderült: három vállalkozását a cégbíróság kényszertörléssel megszüntette, és öt évre a cégvezetéstől is eltiltották. Péterffy Attila egyébként akkor sem tartotta indokoltnak a lemondását.

A városháza közleménye:

A mai naptól Bognár Szilvia és Ruzsa Csaba mellett újabb alpolgármester kezdi meg a munkát a város élén. Nyőgéri Lajos a szociális, népjóléti és lakásgazdálkodás területéért fog felelni, személyét több körös egyeztetést követően választottam ki.

A városvezető koalíció nagy tervekkel és világos koncepcióval indult neki az ötéves ciklusnak a 2019 októberi választások után. A koronavírus két hulláma miatt ebből egy év küzdelmesen, de óhatatlanul úgy telt el, hogy az eredmények, a folyamatok előrehaladása elmaradtak attól, amit elvártam. Annak ellenére, hogy Pécs város vezetése minden tőle telhetőt megtett.

Az előttünk álló 4 év elegendő lehet, hogy befejezzük a programunkat, de ahhoz, hogy a feszített tempót tartani tudjuk, a városvezetési struktúra átalakítására, egy harmadik alpolgármesterre van szükség. Azért a szociális és népjóléti terület kapott most különös figyelmet, mert ez az a szektor, ahol a járvány okán a sürgető, azonnali feladatok a leginkább elvonták az energiát a munka stratégiai részétől.

A rendkívüli jogrend miatt a döntést jogi értelemben polgármesterként egyedül hoztam meg, de mint minden más ügyben, ebben is több körben egyeztettem a városvezető frakciókkal, írja Péterffy a közleményében.

Frissítés: a Fidesz reagált

„Szégyen: Péterffy Attila intézményesített szintre akarja emelni a hazudozást

Felháborító, hogy egy korábban rágalmazásért jogerősen elmarasztalt és cégvezetéstől eltiltott baloldali politikust nevezett ki Péterffy Attila Pécs vezetői közé.

A pécsi Fidesz Frakció megdöbbenéssel értesült arról az arcátlanságról, amelyet Péterffy Attila megint elkövetett a pécsiekkel szemben. A hülyének nézés olyan mértéke ez már, ami minden jóérzésű embert felháborít, pártállástól függetlenül.

Egy olyan ember tölthet be egy fontos hatalommal járó pozíciót Pécsett, akit jogerősen elítélt a bíróság rágalmazásért azért, mert tudatosan hazugságokat terjesztett rólunk, politikai ellenfeleiről; szándékosan becsapva és megtévesztve a pécsieket.

Kinevezését annak tudjuk be, hogy Péterffy Attila intézményesített, hivatalos szintre akarja emelni a hazudozást és a pécsiek további megtévesztését! Már a kampányban is telehazudták a médiát és a nyilvánosságot, aminek sajnos meg is lett az eredménye.

Egy év semmittevés után a pécsiek már kezdik belátni, hogy becsapták őket, egyre többen fordulnak el az új városvezetéstől. Péterffy Attila azonban visszaél a rendkívüli jogrendben kapott felhatalmazásával és munka helyett leszámol kritikusaival, az ígért szakértői városvezetés helyett pedig marad egy elítélt hazudozó hatalmi pozícióba ültetése!

Szégyen, hogy Pécs városvezetése, polgármestere ideáig süllyesztette és züllesztette le a várost, hogy Nyőgéri Lajost nevezte ki alpolgármesternek. ”, olvasható a pécsi Fidesz közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!