A túlélésért küzd az egyesület

2021.01.12. 10:30

Eltűnt embereket kutatnak fel, most ők szorulnak segítségre

Az egyesület nem rendelkezik fix bevételi forrással.

Zs. J.

Az elmúlt években rengeteg eltűnt ember felkutatásában segédkezett a Pécsi Mentőkutyás Egyesület, most ők szorulnak segítségre. Az egyesület négy évvel ezelőtt alakult. Tagjai civilek, akik korábban a Pécsi Tudományegyetemen tanultak és az ország különböző pontjáról érkeztek a baranyai megyeszékhelyre, így Balassagyarmatról, Szegedről, Veszprémből.

– Az egyesületünk fix forrással nem rendelkezik, nonprofit jellegű szervezet. Három lehetőségünk van pénzszerzésre. Az első az adó egy százalékának felajánlása, de az ebből befolyt összeg elhanyagolható – tudtuk meg az egyesület egyik tagjától. – A másik a pályázat, de mivel civil mentőszolgálat vagyunk, így olyan egyesületekkel, szervezetekkel kell pályáznunk, mint például a Magyar Falu Programban, akik például néptánccal, énekléssel foglalkoznak. Pályázatírót is fogadtunk, de eddig nem jártunk sikerrel. A harmadik lehetőség a gyűjtés, illetve a civilek, vállalkozók felajánlása. Elmondható, a működésünkhöz szükséges pénz 60–70 százalékát mi dobjuk össze – tette hozzá.

Évente 15-20 eltűnt ember felkutatásában segít az egyesület, nemcsak Baranyában, hanem az ország más részén is. Tavaly karácsony előtt Bajáról kértek segítséget egy 85 éves férfi eltűnése miatt, de a megye más pontján is segítettek. Volt, hogy medvehagymázó szülők kértek segítséget, mert a Mecsekben a gyermekeik elkóboroltak. Rengeteg pénzbe kerülnek a Pécsi Mentőkutyás Egyesületnek a kutyák, az egyesület tagjainak a nemzetközi, hazai vizsgáztatása, a műszerek és eszközök karbantartása, működtetése (drón, hőkamera, quad), a benzinköltség, az autópálya-matrica, a megfelelő téli ruha beszerzése, és nem utolsó sorban a 25 éves lehasznált autójukat is le kell cserélni.

Évi 3–4 millió forintból már rentábilisan tudnának működni, nem lennének anyagi nehézségeik. Most a túlélésért harcolnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!